Tudatosan tolta el magától a Schmitt-ügyet a kormány

Orbán Viktor és Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter beszélget az uniós tagállamok demográfiai és családügyi minisztereinek informális ülésén
Vágólapra másolva!
Miniszterelnöki szinten folytak tárgyalások arról, hogyan kell kezelnie a kormánynak a Schmitt Pál lemondásához vezető plágiumügyet. Információink szerint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az Orbán Viktorral folytatott egyeztetés után döntött úgy, hogy visszadobja az egyetemnek azt a jelentést, amely megállapította, hogy Schmitt doktori dolgozata többségében másolat volt.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után döntött úgy múlt szerdán Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, hogy illetékesség hiányára hivatkozva visszaküldi a Semmelweis Egyetemnek a Schmitt Pál plágiumügyét vizsgáló bizottság jelentését - tudta meg az [origo] a történésekre közelről rálátó forrásokból. A miniszter ezzel elhárította a felelősséget, hogy az egyetem fenntartójaként maga döntsön a köztársasági elnök kisdoktori címének esetleges visszavonásáról.

A tényfeltáró bizottság a múlt kedden tette közzé jelentését, amely megállapította, hogy a doktori dolgozat jelentős részét Schmitt más források teljes vagy részleges átvételével készítette el. A testület egyik tagja, Fluck Ákos ügyvéd különvéleményt is csatolt a jelentéshez, és egyenesen a doktori cím elvételét javasolta. Réthelyi Miklós az [origo] információi szerint a jelentés közzététele után időpontot kért a kormányfőtől egyeztetésre, tanácstalan volt ugyanis, hogy mit kezdjen az egyetem által hozzá küldött jelentéssel.

Információink szerint a miniszterelnök azon az állásponton volt, hogy a kormánynak - és így a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak - a lehető legtávolabb kell magát tartania attól, hogy formális szerepe vetődhessen fel a köztársasági elnök doktorijának megítélésével kapcsolatban, ezért vissza kell passzolni a labdát a vizsgálatot lefolytató egyetemnek. (Az egyetem arra hivatkozva küldte el a jelentést Réthelyinek, hogy a jogszabályok szerint ő kezdeményezheti a doktori cím megvonását, a helyzet megítélése azonban nem egyértelmű, mivel ezek a szabályok a jelenlegi rendszerben megszerzett doktori címekre vonatkoznak. Részletek a jogi helyzetről ebben a cikkben).

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Orbán és Réthelyi egyeztetett a jelentésről

A jelentés dokumentációját Réthelyi Miklós végül bontatlanul küldte vissza a Semmelweis Egyetemnek, és lépéséről a múlt szerdai kormányülésen is beszámolt.

Tulassay Tivadar rektor vezette egyetem szerdai közleménye szerint "tudomásul vette a döntéshozatal mellőzésére vonatkozó fenntartói döntést", majd másnapra - nem kis részben a rektori irodán ülősztrájkba kezdett Hallgatói Hálózat (HaHa) nyomására - összehívta az egyetem doktori tanácsát. Az ügyet ismerő kormányzati források szerint bár Tulassay Tivadar a vizsgálat januári kezdetekor még azon vacillált, hogyan lehetne az egyetem és a köztársasági elnök renoméját is megmenteni (e dilemmával egy alkalommal a miniszterelnököt is felkereste személyesen, erről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja), ekkora már felismerte, hogy az intézmény jó hírneve érdekében az utóbbi elvárásnak már lehetetlen megfelelni.

A lavina pedig elindult: a doktori tanács csütörtök délelőtti javaslatára este az egyetem szenátusa is úgy döntött, hogy Schmitt Páltól el kell venni a doktori fokozatot. Ennek hatására a köztársasági elnök hétfőn le is mondott az államfői tisztségről.

A köztársasági elnök bejelentését megelőzően, vasárnap este az SE rektora is bejelentette lemondását. Tulassay Tivadar egy szűk körű háttérbeszélgetésen ezt azzal indokolta, hogy a kormány részéről olyan fokú bizalomvesztést tapasztal a személyét érintően, ami már az egyetemnek is árthat, ezért - noha hivatalosan csak három hónap múlva járna le a megbízatása - inkább megválik pozíciójától. (Az SE szenátusa éppen az államfő dolgozatáról is döntő ülésén választott új rektort Tulassay helyett).

A rektor a beszélgetésen sérelmezte azt is, hogy a minisztérium "magára hagyta" az egyetemet a Schmitt Pál doktoriját érintő döntésben. A kormányban és kormánypártokban információink szerint viszont voltak olyanok, akik azt sérelmezték, hogy az egyébként régóta a Fidesz értelmiségi holdudvarához tartozó Tulassay "nem védte meg a mundér becsületét" (a rektor neve 2010-ben felmerült épp a Nefmi lehetséges vezetőjeként is).

Réthelyi végül nem fogadta el Tulassay lemondását, akinek további két hónapig még a helyén kell maradnia. A döntés jelentőségére utal, hogy a rektor lemondási szándéka szóba került a Fidesz hétfő reggeli frakcióülésén is, és ott a résztvevők szerint maga a miniszterelnök is jelezte, az a döntés született, hogy nem fogják elfogadni Tulassay azonnali lemondását.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Tulassay Tivadar

Tulassay Tivadar lemondására hétfői parlamenti felszólalásában kitért a Fidesz frakcióvezetője is. Lázár János azt mondta: senki nem vonta meg a bizalmat az egyetemi vezetőtől, hiszen amúgy is távozott volna hivatalából. "A rektor úrnak három hónap múlva lejár a mandátuma. Ezt mint egy komoly egyetem vezetőjeként végig kell dolgoznia, nem futamodhat meg sem ebben az ügyben, sem az előtte álló három hónapi munka elől. Ez nem a bizalom megvonása, hanem a munka elvárása" - közölte a frakcióvezető. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke Tulassay lemondását egy hétfő esti interjúban úgy kommentálta: hogy a rektor "nagyon rossz döntést hozott, ő pánikolt be egyedül, egy felsővezető nem viselkedhet így."

Réthelyi és Orbán múlt keddi egyeztetésével kapcsolatban megkerestük a miniszterelnök sajtóstábját is, egyelőre azonban nem válaszoltak megkeresésünkre.

Az egyetem egyelőre nem kommentálta a miniszter törvényes lépését. Hiába kerestük Tulassay Tivadart, hogy megtudjuk, hogyan fogadta a döntést, a mobiltelefonját felvevő asszisztenstől és az SE sajtóosztályától is azt a választ kaptuk, hogy a rektor nem nyilatkozik, a továbbiakban a munkájára szeretne koncentrálni. A történteket közelről ismerő forrásból származó információink szerint ugyanakkor a rektor annak ellenére elkezdte egyébként átadni az ügyeket múlt héten megválasztott utódjának, Szél Ágostonnak, hogy a miniszter döntését várhatóan tudomásul veszi, és felmondási ideje végéig - május 31-ig - hivatalban marad.

A rektor vasárnap kiállt az egyetem szenátusának csütörtöki döntése mellett. "Az egyetem olyan döntést hozott, amely minden szempontból megfelel a Magyarország egyik legnagyobb hírű, nemzetközi szinten is kivételes elismertségnek örvendő intézményével szemben támasztott elvárásoknak" - ismételte meg. A távozó rektor mellett hétfőn tüntetést tartottak az egyetem oktatói, hallgatói és dolgozói. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége pedig közleményben kérte a nemzeti erőforrás minisztert, hogy Tulassay Tivadar lemondását ne fogadja el, ezzel megerősítve az egyetem autonómiáját. Kedden az egyetem 117 professzora nyilvánította ki, hogy kiállnak a szenátus múlt heti döntése mellett, szerdán a magyar orvostársaságok fejezték ki szolidaritásukat Tulassay Tivadarral.