Védett madarakat mérgeztek meg a Zemplénben

Vágólapra másolva!
Megmérgezett madarakat találtak a Zemplénben, két szirti sas és egy egerészölyv tetemére bukkantak a madártani egylet munkatársai. A méreg egy rókát is megölt; 2012-ben az egerészölyvet választották az év madarának.
Vágólapra másolva!

Egy szirtisaspár, egy egerészölyv és egy róka mérgezett tetemét találták meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Baskó határában, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) területén - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken.

A közlemény szerint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa csütörtökön egy elhullott szirti sasról és egy egerészölyvről tett bejelentést a nemzeti park igazgatóságán, majd az ANPI Természetvédelmi Őrszolgálata és a Szerencsi Rendőrkapitányság járőre a helyszín átvizsgálása után megtalálta egy róka, egy egerészölyv, valamint egy szirti sas tojó tetemét. A helyszíntől nem messze egy elpusztult szirti sas hímre bukkantak, így valószínűsítik, hogy költő párral végzett a méreg.

A szaktárca tájékoztatása szerint a szirti sas Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke példányonként 500 ezer forint. Az idén az év madarának választott egerészölyv is védett, eszmei értéke 10 ezer forint. Az elpusztult madarak és a róka tetemét a Fővárosi Állatkert szakemberei vizsgálják. A minisztérium jelezte: a szerencsi kapitányság természetkárosítás alapos gyanúja miatt eljárást indított.