Gyurcsány szakdolgozata letétben heverhet

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének évértékelője a Best Western Hotel Hungaria szállodában 2012.02.21-én
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnöknek két diplomája van, de egyik diplomamunkáját sem találják. Közgazdasági munkájáról a levéltárnak nincs nyilvántartása.
Vágólapra másolva!

Úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mindkét szakdolgozatának nyoma veszett, a Pécsi Tudományegyetemen egyiket sem találják; második dolgozatát ráadásul leselejtezték - írta a Magyar Hírlap. A lap emlékeztetett: a volt kormányfő az első dolgozatát 1984-ben írta a Pécsi Tanárképző Főiskolán, a Balaton-felvidék szőlészete és borászata címmel. A másodikat az egyetem közgazdasági karán, levelező tagozaton szerezte, 1990-ben végzett, s a nyilvántartás szerint A gazdasági társaságok és a tőzsde működése címmel írt záródolgozatot.

Kottász Gergely, az egyetem sajtóreferense a lapnak azt nyilatkozta: "a dolgozatok az egyetemi karokról a levéltári nyilvántartásba kerülnek, Gyurcsány dolgozatát 2003-ban adta át a kar a levéltárnak, ahol ötévente selejtezik őket, így a volt miniszterelnöké sincs már meg".

A PTE Egyetemi Levéltárának igazgatója, Lengvári István az [origo]-hoz eljuttatott levelében a Magyar Hírlap információit pontosítva azt írta, az intézmény valóban vett át letétként a Közgazdaságtudományi Karon született szakdolgozatokat, de ezek közül a legkorábbi 2000-ben született. Az átvett dokumentumokat a Levéltár nem selejtezte. A Levéltár csak azokról a dokumentumokról vezet nyilvántartást, amelyek az őrizetébe kerülnek.

A Pécsi Tudományegyetem a hét elején még úgy nyilatkozott, hogy nem adhat ki semmilyen személyes információt harmadik fél számára. Aztán szerdán már azt közölték, hogy van arra bizonyíték, hogy megvolt valahol az egyetemen Gyurcsány első dolgozata, de nem találják, és le is állították a keresését. A katalógus szerint 1984-ben a dolgozat bekerült a biológiai tanszékre.

Emlékezetes, hétfőn lemondott Schmitt Pál köztársasági elnöki pozíciójáról, mert bebizonyosodott, hogy plagizált, az őt kisdoktori címhez segítő szakdolgozatát javarészt másolta más szerzők műveiből.

Orbán Viktor kormányfő szerdán a saját dolgozatát nyilvánosságra hozta.