Az egyházügyi törvény Brüsszelt is foglalkoztatja

Vágólapra másolva!
Válaszokat vár az Európai Bizottság a magyar egyházügyi törvényről, mert tisztázni szeretné, nem mond-e ellent uniós irányelveknek.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság felveszi a kapcsolatot a magyar hatóságokkal azt tudakolva, hogy az egyházügyi törvény összhangban van-e a témába vágó európai uniós irányelvvel. Viviane Reding igazságügyi biztos európai parlamenti képviselőknek adott válaszában fejtette ki ezt.

A képviselők - köztük az MSZP EP-delegációjának három tagja - egy írásbeli kérdésben azt jelezte a biztosnak, hogy a közelmúltban lépett hatályba a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvény, és ez szerintük uniós irányelveket hagy figyelmen kívül.

Válaszában Reding megerősítette: a foglalkoztatás és a munkavégzés során alkalmazott egyenlő bánásmód általános kereteinek létrehozásáról szóló irányelv tiltja a valláson, meggyőződésen, fogyatékosságon, életkoron vagy szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést a foglalkoztatás és a munkavégzés során. Hozzátette: a jogszabály egyik cikke "különleges esetekben korlátozott eltéréseket biztosít", amelyeket az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlata szerint "megszorítóan kell értelmezni".