Hol vannak Orbán régi harcostársai?

Juhos Katalin a Fidesz volt frakcióigazgatója, eltűnt fideszesek
Vágólapra másolva!
A Fidesz egykori frakcióigazgatója kempinget nyitott, volt alelnöke kórházigazgató Kistarcsán, egyik alapítója pedig hajózási céget vezet. Megkerestük azokat az egykori fideszes képviselőket, akikre Orbán Viktor valaha fontos tisztségeket bízott, mára viszont eltűntek a nyilvánosságból. Van, aki főzés közben bekapcsolja még a parlamenti üléseket, másnak tévéje sincs, de mindannyian azt mondták, hogy eszük ágában sincs újra politizálni.
Vágólapra másolva!

Kosztolányi Dénes - a megfigyeléseket vizsgálta, most a közmédiát felügyeli

Az úgynevezett megfigyelési ügyet vizsgáló bizottság elnökeként szerzett országos ismertséget az első Orbán-kormány idején Kosztolányi Dénes, aki azt kutatta, hogy a Horn-kormány idején megfigyelték-e a Fidesz vezető politikusait. A sajtó ugyanakkor azt is rendszeresen emlegeti, amikor Kosztolányi azzal dicsekedett, hogy kígyókat tart, és a pitonját olyan fehéregerekkel eteti, amelyekre szocialista politikusok nevét írja. Kosztolányi 1998-tól nyolc évig volt fideszes parlamenti képviselő, 2006-ban a szocialisták egyik fellegvárában, a 13. kerületben indult egyéniben, akkor az MSZP-s Szanyi Tibor a második fordulóban 37 százalékkal szerzett több szavazatot nála.

A választás után több angyalföldi fideszes levélben kérte a párt vezetésétől, váltsa le Kosztolányit a választókerületi elnökségről, a politikus azonban nem távozott, sőt egy ideig ő volt a 2010-es jelölt is. Két hónappal a választások előtt azonban visszalépett a jelöltségtől; hivatalosan családi okokból, sajtóértesülések szerint azonban fegyelmezetlenségei miatt cserélte le a Fidesz vezetése.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Kosztolányi Dénes süteményt oszt 2007-ben

"Vörös posztó voltam a komcsik szemében, ez nem hiányzik" - jelentette ki az [origo]-nak Kosztolányi Dénes, aki úgy emlékszik, hogy családi okok miatt lépett vissza a jelöltségtől. A volt képviselő szerint sikeres volt a politikai pályafutása, de sajnálja, hogy sokan csak a kígyós történetre emlékeznek. "Nem írtam szocialista politikusok nevét az egerekre, az egészet egy újságíró túlozta el, mert azt mondtam egy csepeli fórumon, hogy a kígyóm is utálja a kommunistákat" - mondta Kosztolányi, aki azt mondta, még mindig megvan tizennyolc éves királypitonja, Regina, akit meg is simogatott az interjú közben.

Kosztolányi jelenleg nyugdíjas, emellett a Fővárosi Vízművek, illetve a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) felügyelőbizottsági tagja. Utóbbi megbízatásáról azt mondta: "támadtak, hogy nincs kötődésem a médiához, de ez nem igaz, mert a nagypapám az MTI vezérigazgató-helyettese volt". Sok közéleti és sportrendezvényre meghívják, nem is tud mindegyikre elmenni, de az Élet Menetén részt vett a múlt héten, illetve a Magyar Aerobik Szövetség egykori elnökeként egy aerobikbemutatót sem hagyna ki. A politikába nem szeretne visszatérni: "rettenetesen meg vagyok elégedve ezzel a gyönyörű kétharmados többséggel, de nekem nem kell már bemennem a Kánaánba, át kell adni a fiataloknak a helyet" - mondta.

Sasvári Szilárd - a Fidesz-alapító kultúrpolitikus hajózási céget vezet

Sasvári Szilárd a Fidesz egyik alapító tagja, aki rögtön 1990-ben parlamenti képviselő lett. Az egykori parlamenti életrajza szerint a Fidesz első oktatáspolitikai programjának egyik kidolgozója, és egy ideig a párt etikai bizottságának elnöke is volt. Az első Orbán-kormány idején, amikor a parlament kulturális bizottságának elnöke volt, Várhegyi Attila távozása után lehetséges kulturális államtitkárként is emlegették, de végül nem ő kapta a posztot. 2002-ben pedig nem is jutott be a parlamentbe, így a köztévé kuratóriumi tagságával vigasztalódhatott, majd a fővárosi közgyűlésben politizált 2006-ig.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Sasvári Szilárd a Fidesz 24. születésnapján Bayer Zsolt, Kövér László és Orbán Viktor társaságában

"Amikor hat éve szakítottam a politikával, előkerültek a régi barátok, a szolnoki osztálytársak, a főiskolai haverok, visszakaptam egy régi világot" - mondta az [origo]-nak Sasvári Szilárd. Negyvenévesen szinte újrakezdte az életet, először egy kisebb médiacégnél dolgozott, majd - mivel egykor hajózási szakközépiskolába járt - egy hajózási cég, az Esztergom-Mahart Kft. ügyvezető igazgatója lett. Mivel az esztergomi önkormányzat is tulajdonos a cégben, nem mondta el véleményét a helyi Fidesz és Tétényi Éva polgármester szembenállásáról.

Habár már nem képviselő, "csak egyszerű, tagdíjat fizető Fidesz-tag", a politika most is érdekli. Rendszeresen olvas politikai háttérelemzéseket, és a parlamentbe is bejár, ha kérdése, kérése van, "hiszen én aztán tudom, milyen elfoglalt egy képviselő" - mondta Sasvári. Legutóbb a Fidesz 24. születésnapján a Bibó István Szakkollégium egykori épületében tartott rendezvényen találkozott a régi képviselőtársaival, és koccintott például Orbán Viktorral.

Trombitás Zoltán - a Fidesz alelnöke ma kórházigazgató Kistarcsán

A Fidesz alelnöke is volt egy évig Trombitás Zoltán, aki 1990 és 1998 között politizált a parlamentben. Habár orvosként végzett, a mentelmi bizottság alelnöke, illetve az alkotmányügyi, később a kulturális bizottság tagja volt. 1998-tól tíz éven keresztül a Magyar Rádió kuratóriumában képviselte a Fideszt. Ezután visszatért eredeti szakmájához az egészségügybe: igazgató főorvos volt a mezőtúri városi kórházban, főigazgató a budapesti Szent Ferenc kórházban, illetve vezérigazgató a Budapesti Egészségközpontban. Tavaly nevezték ki a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház főigazgatójának öt évre.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Trombitás Zoltán Rogán Antallal és Deutsch Tamással 2006-ban

"Egyetlen dolog hiányzik a politikából: a történések sűrűjében lenni" - mondta az [origo]-nak Trombitás Zoltán, aki azt mondta, hogy a képviselői munkával járó fokozott életritmus eleinte hiányzott neki. Habár állandó belépője van a Parlamentbe, és 2010-ben a Fidesz budapesti listáján is szerepelt nem befutó helyen, nem szeretne újra képviselő lenni. "Viszont jólesik, hogy 2010-ben feltettek a listára, ez azt jelenti, hogy benne vagyok a nagyobb hálóban" - mondta Trombitás. Régi képviselőtársaival tartja a kapcsolatot, főleg Sasvári Szilárddal és Wachsler Tamással, aki ma a Kossuth tér átalakítását felügyeli. "Más baráti kapcsolattal nem akarok dicsekedni" - mondta, de annyit elárult, hogy Orbán Viktorral 2010 előtt beszélt utoljára, amikor a Parlament egyik folyosóján összefutottak.

Gógl Árpád - a volt egészségügyi miniszter most főz, és tanácsokat ad

Az egykori MSZMP-tag Gógl Árpád a Magyar Orvosi Kamara éléről került a Fideszbe 1994-ben, de parlamenti mandátumot csak négy évvel később szerzett először. Az első Orbán-kormányban egészségügyi miniszter lett, de nem húzta négy évig, 2000 végén távozott a posztjáról, miután a kormány úgy döntött, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felügyelete az Egészségügyi Minisztériumhoz kerül. Hivatalosan Gógl kérte a nyugdíjazását, de korábban többször is felmerült már a menesztése.

Mikola István nemcsak a miniszteri széket vette át tőle, hanem attól kezdve ő lett a Fidesz fő egészségpolitikusa is Gógl helyett. Gógl 2006-tól már nem is az egészségügyi, hanem a külügyi és határon túli magyarok bizottságának tagja volt. 2002-ben Székesfehérvár polgármestere szeretett volna lenni, de az MSZP-s jelölt, Warvasovszky Tihamér 45 százalékot vert rá. 2006-ban még bejutott a parlamentbe, de a 2010-es választáson már nem indult.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi
Gógl Árpád Navracsics Tiborral beszélget a parlamentben

"Paprikás krumplit főzök" - válaszolta Gógl Árpád az [origo]-nak, amikor megkérdeztük, mit csinál mostanában. A volt egészségügyi miniszter azt mondta, hogy 73 évesen már nem politizál, néha azonban elmegy a parlament egészségügyi bizottságának ülésére "nem nosztalgiából, inkább érdeklődésből". A volt fideszes politikusról a jelenlegi kormány sem feledkezett meg, Gógl ugyanis időnként tanácsokat ad: "tavaly például a magyar uniós elnökség alatt egészségügyi és szociális kérdésekben segítettem a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak Brüsszelben, és Áder Jánossal is dolgoztam".

Már nem akar politizálni, a parlamenti közvetítést is csak néha kapcsolja be. A tanácsadói poszton kívül másra nem vágyik, "vannak kiváló fiatalok, akik remekül irányíthatják az egészségügyi területet". A volt miniszter elárulta, hogy egykori minisztertársaival néha összejár, "a legutóbb például Hámori József 80. születésnapját ünnepeltük, és eljött Járai, Chikán, Martonyi, sőt Pintér Sándor is".

Juhos Katalin - az egykori frakcióigazgató kempinget nyitott

Juhos Katalin 1998-tól négy évig XI. kerületi polgármester, 2002-től a Fidesz parlamenti frakcióigazgatója volt, mielőtt 2006-ban kizárták a Fideszből. Juhos ugyanis ismét újbudai polgármester szeretett volna lenni, de a Fidesz nem őt, hanem Kupper András budapesti elnököt jelölte. Juhos ezért úgy döntött, hogy az önkormányzati választáson a férjével, a szintén fideszes Riedel Renével függetlenként, a Zöld Demokraták nevű párt támogatásával indul. Emiatt a budapesti Fidesz kizárta, Juhos pedig végül utolsó lett a polgármester-választáson.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Nem sírom vissza azokat az időket" - mondta az [origo]-nak Juhos Katalin egykori politikai pályafutásáról. Hozzátette, hogy fideszesként nőtt fel, és ez máig nem változott. "Még megismernek, ha felmegyek a XI. kerületbe, de nem nosztalgiázom" - mondta. Jelenleg vállalkozóként dolgozik, és "egyáltalán nem hiányzik" neki a politika. A volt újbudai polgármester már elköltözött Budapestről, jelenleg Baranya megyében él, és férjével együtt egy kempinget vezet. "Amikor még fideszes voltam, volt egy kempingautónk, sokat utaztunk vele" - magyarázta, hogy miért döntöttek éppen a kempingnyitás mellett.

Rockenbauer Zoltán - a volt kultuszminiszter a közmédia kulturális műsoraiért felel

Két évig az első Orbán-kormány nemzeti kulturális örökség minisztere is volt Rockenbauer Zoltán, aki 1990-től tizenhat éven át volt a Fidesz országgyűlési képviselője. 1993-ban a Fidesz alelnökévé is megválasztották. Egy ideig Orbán Viktor külpolitikai főtanácsadója is volt 1998-ban, az után szorult háttérbe, hogy 2002-ben elvesztette egyéni választókerületét, amikor a szocialista Szabó Zoltán simán, tizenhét százalékos előnnyel megnyerte a józsefvárosi körzetet. Rockenbauer ezután nem lehetett választókerületi elnök, 2006-ban már nem is indult a választásokon.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Eszembe se jutott, hogy újra képviselő legyek, bár 2010-ben felvetődött" - mondta az [origo]-nak Rockenbauer, aki 2006 óta megfogalmazása szerint "értelmiségi tevékenységeket folytatott". Doktorált művészettörténetből, könyvet írt Márffy Ödön festőről, illetve kiállításokat szervezett például a Nyolcak művészcsoport képeiből. Tavaly óta a közmédia kulturális főszerkesztője, vagyis felügyeli a négy köztelevízió és a közrádiók kulturális műsorait.

"A képviselői munka nem hiányzik, mert nagyon más, mint húsz éve: ma agilis, terepen sokat mozgó, az embereket egyenként jól meggyőző képviselőkre van szükség, erre én nem vagyok jó" - mondta Rockenbauer. A miniszteri munkáját is akkor szerette igazán, amikor terveket valósíthatott meg, példaként a Művészetek Palotáját említette. Az államtitkári széket "egyáltalán nem irigyli" Szőcs Gézától, mert szerinte a kevés pénz miatt minden eddiginél nehezebb helyzetben van a kultúra. Régi képviselőtársaival ritkán találkozik, bár néha kikérik a véleményét. Legutóbb Németh Zsolt külügyi államtitkár hívta fel, egykori munkatársai közül Baán Lászlóval, a Szépművészeti Múzeum vezetőjével, illetve Prőhle Gergellyel, a Külügyminisztérium jelenlegi helyettes államtitkárával tartja a kapcsolatot.

Frajna Imre - az egykori államtitkár egy gyógyszergyárban kötött ki

Orvosból lett az első Orbán-kormány egyik sokat szereplő politikusa Frajna Imre, aki 1988-tól a Fidesz tagja volt, és 1990-ben országos listáról került a parlamentbe. 1998-ban a Fidesz frakcióvezető-helyettese lett, és később a kormányba is bekerült: a ciklus elején Selmeczi Gabriella államtitkár mellett dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban, és támogatta Selmeczi tervét a nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszer privatizációjáról. Miután Selmeczi a Lockheed-botrány után lemondott, a társadalombiztosítás ügyeivel együtt Frajna átkerült a Pénzügyminisztériumhoz, később pedig a Miniszterelnöki Hivatalban lett államtitkár.

A kormányból 2001 tavaszán Orbán Viktor azért menesztette, mert nem szavazta meg Mikola István akkori egészségügyi miniszter egyik törvénycsomagját. A következő Országgyűlésbe még bekerült, az egészségügyi és a foglalkoztatási bizottság tagja volt, de komoly szerepet már nem kapott. 2006-ban már nem indult a választásokon, és a politikától is visszavonult.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Frajna Imre a parlamentben 2005-ben

"Nem hiányzik a politika, a parlamenti közvetítéseket sem nézem, tévém sincs" - jelentette ki az [origo]-nak Frajna Imre, aki jelenleg a TEVA gyógyszergyár stratégiai kapcsolatokért felelős igazgatója. "Nincsenek nosztalgikus érzéseim, például az alkotmányozásnál sem éreztem, hogy a parlamentben lenne a helyem" - mondta. Habár nem bánta meg, hogy majdnem húsz évig politizált, "úgy érzem, hasznára voltam az országnak", semmiképp nem akar visszatérni a politikába. Munkája miatt az egészségügyi intézkedéseket követi, a Semmelweis-tervről röviden az a véleménye: "egyelőre csak papír, jó lenne, ha gyakorlati dolog is történne már".

Mádi Lászlónak húsz év elég volt

Mádi Lászlót a Fidesz nem indította a 2010-es választásokon, mert az ingatlanadó ügyében szembement a párt álláspontjával. A Fidesz elutasította a szocialisták kormányzása alatt bevezetett, majd az Alkotmánybíróság által megsemmisített ingatlanadót. Ennek ellenére Mádi január végén egy konferencián arról beszélt, hogy az ingatlanadót rövid távon el kell felejteni, de kellő előkészítés és egyeztetés után bevezethető. 2010-ben kinevezték a Magyar Sörgyártók Szövetségének élére, de már nem ő az elnök. "Húsz évig szerepeltem, elég volt, nyilatkozzanak a politikusok" - hárította el megkeresésünket Mádi László. Azt mondta, megfogadta, hogy ő többet nem nyilatkozik, és tartani szeretné magát a fogadalmához.