Vágólapra másolva!
Nyomozást rendelt el az ügyészség a miatt a beszéd miatt, amelyben egy jobbikos képviselő a múlt héten a tiszaeszlári vérvádról beszélt a parlamentben. A Központi Nyomozó Főügyészség egy feljelentés alapján, közösség elleni izgatás gyanúja miatt indított eljárást.
Vágólapra másolva!

Közösség elleni izgatás gyanúja miatt nyomozást rendelt el szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség a parlamentben a múlt héten elhangzott, Tiszaeszlár 130 éve című felszólalás ügyében - közölte Fazekas Géza szóvivő. A feljelentés kedden érkezett meg a főügyészségre, ebben a feljelentő soron kívüli eljárást kért.

Az ügyben Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője tett feljelentést. Köves szerint a televízióban is közvetített beszédében Baráth Zsolt, a Jobbik országgyűlési képviselője az ország nyilvánossága előtt a magyar zsidóság ellen uszított, és ezzel elkövette s közösség elleni izgatás bűntettét.

A tiszaeszlári vérvád, amelyben 1882-ben helyi zsidókat egy keresztény lány, Solymosi Eszter rituális meggyilkolásával gyanúsítottak meg, a magyarországi antiszemitizmus leggyakoribb hívószava. Baráth Zsolt keddi napirend utáni felszólalásában felidézte a korabeli vádakat, hogy a lányt a helyi zsinagógában látták utoljára, és az ottani zsidóság gyanúsítható a meggyilkolásával. A képviselő beszélt arról is, hogy az igazságszolgáltatás ezt igyekezett elkendőzni, az eljáró bíró "a hazánk gazdaságát akkor is kézben tartó körök" nyomására kénytelen volt felmentő ítéletet hozni.

Felszólalása miatt több képviselő lemondásra szólította fel Baráthot, a zsidózás miatt saját párttársai is morogtak.