Április végén találkozik Orbán és Barroso

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szóvivője szerint Orbán Viktor áprilisban Brüsszelbe utazik, és ekkor találkozhat José Manuel Barrosóval is. A szóvivő szerint a bizottság véleménye nem változott a Magyarország és az IMF közötti tárgyalással kapcsolatban. Szijjártó Péter szerint Orbán és Barroso április 24-én találkoznak.
Vágólapra másolva!

Lehetséges, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közeljövőben találkozik José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel - jelezte csütörtökön az Európai Unió végrehajtó testületének szóvivője. Egy kérdésre válaszolva Olivier Bailly elmondta: tudomása van arról, hogy a magyar kormányfő még áprilisban egy fontos konferenciára Brüsszelbe utazik, és elképzelhető, hogy ekkor Barrosóval is megbeszélést folytat.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az [origo] kérdésére megerősítette, hogy Orbán Viktor és José Manuel Barroso áprilisban találkoznak. Mint közölte, Orbán Viktor miniszterelnök április 23-án Brüsszelben előadást tart a European Policy Centre rendezvényén "Magyarország megújulása és az európai gazdasági fordulat" címmel. A miniszterelnök ezután részt vesz az Európai Néppárt elnökségi ülésén, másnap pedig találkozik José Manuel Barrosoval, az Európai Bizottság elnökével.

Biztos jogi környezetet akar az EU

Olivier Bailly hangoztatta azt is, hogy a Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti tárgyalásokkal kapcsolatban a bizottság álláspontja nem változott az elmúlt hetekben, és jól ismert valamennyi érintett fél számára. A kulcsüzenet az, hogy a magyar hatóságokat arra kérik: tegyenek meg mindent annak biztosítása érdekében, hogy a befektetők biztos jogi környezetben tevékenykedhessenek - ismételte meg a szóvivő.

Bailly korábban a konkrét feltételeket firtató kérdésre azt felelte, nem tud felsorolni "húsz vagy harminc pontot", "általános értelemben" kell a kormánynak megfelelő környezetet biztosítania. Elismerte ugyanakkor, hogy a kötelezettségszegési eljárások, valamint azok a kérdések, amelyeket két külön levélben tett fel Brüsszel a magyar hatóságoknak, "részét képezik az asztalon lévő kérdéseknek".

Magyarország tavaly novemberben fordult hitelkeretért a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és az Európai Unióhoz. A szervezet elvileg nem szab előfeltételeket a tárgyalásai megkezdéséhez, a válság során azonban megállapodott az Európai Bizottsággal arról, hogy egyetlen tagállammal sem ír alá hitelszerződést az EB jóváhagyása nélkül.

A bírók nyugdíjkorhatára nem biztos, hogy feltétel

A Magyarországgal szemben indított három uniós kötelezettségszegési eljárásból kettő nem előfeltétele a Nemzetközi Valutaalappal tervezett tárgyalások megkezdésének - mondta szerdán a Dow Jones hírügynökségnek Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára. "Remélem, hogy senki nem akarja összetéveszteni a dolgokat, amelyek nem szükségszerűen kapcsolódnak a hiteltárgyalások megkezdéséhez" - fogalmazott.

A kormány akceptálja, hogy a nemzeti bank függetlenségét érintő eljárás előfeltétel, de álláspontja szerint a másik kettő - a bírók nyugdíjkorhatára és az adatvédelmi hatóság függetlensége - teljesen külön ügy. A kormány jelezte, kész arra, hogy a bírók nyugdíjkorhatárának kérdését az Európai Bíróság elé vigye, ha az Európai Bizottság nem fogadja el az érvelést, miszerint nem diszkriminatív lépésről van szó, sokkal inkább olyan intézkedésről, amely valamennyi közalkalmazottra kihatással van.