Sms-ben riadóztatták a fideszeseket Áder miatt

Áder János EU-parlamenti képviselő, az Európai Parlament strasbourgi székházában
Vágólapra másolva!
Áder János igent mondott a köztársasági elnöki posztra, így biztosan az ő nevét fogja mondani Orbán Viktor jövő hétfőn a frakcióülésen. Úgy tudjuk, az államfőválasztás Áder kérésére tolódik április 23-ra, addig ugyanis még megpróbál stábot építeni, és eligazgatni a Brüsszelbe telepített családja jövőjét.
Vágólapra másolva!

Áder Jánost jelöli köztársasági elnöknek Orbán Viktor jövő hétfőn - tudta meg az [origo] a párt pénteki elnökségi ülése után a tanácskozás több résztvevőjétől. A Fidesz elnöksége hivatalos formában a péntek délutáni ülésen határozott arról, hogy a párt korábbi alelnökét és frakcióvezetőjét, jelenlegi EP-képviselőjét jelölik államfőnek, a döntés informálisan azonban már a múlt hét végén megszületett, és úgy tudjuk, addigra Áder is igent mondott a felkérésre.

Ahogyan korábban már megírtuk, Schmitt Pál lemondása után a miniszterelnök eredetileg Kövér Lászlót javasolta köztársasági elnöknek, a házelnök azonban Ádert ajánlotta maga helyett, és az elnökségi tagok többsége is azon az állásponton volt, hogy a 2009-ben Brüsszelbe távozott politikus alkatilag is jobb választás lenne. Ráadásul többük szerint Kövért is hiba volna eltávolítani a Fidesz választmányának éléről, a párt vezetéséből és a házelnöki posztról.

Bár Orbán Viktor miniszterelnök - mint a Fidesz elnöke - április 16-án este nevezi meg jelöltjét a kormánypárti frakcióknak, az államfőválasztásra - ahogyan az már a házbizottság csütörtöki ülésén is elhangzott - csak a 23-án kezdődő héten kerület sor. Elnökségi forrásból származó információink szerint ezt maga az államfőjelölt kérte, arra hivatkozva, hogy "legyen ideje elrendezni a dolgait Brüsszelben". Áder a családjával együtt költözött ki a belga fővárosba három éve, a felesége is kint dolgozott, és a gyerekei is ott jártak eddig iskolába (erről bővebben is olvashat ebben a korábbi cikkünkben). Még egy oka volt annak, hogy Áder időt kért még: megválasztásáig még kommunikációs és szakértői stábot is kell magának építenie, ez pedig szintén nem ment volna néhány nap alatt.

Az [origo] információi szerint a kormánypárti képviselők egyébként már kedd délután olyan tartalmú sms-t kaptak a frakcióvezetőtől, hogy az elkövetkező két hétben legyenek bármikor bevethetők és ne csak a 16-i, hanem a rá következő hétre se tervezzenek külföldi utazást. Ezt akkor több megkérdezett is furcsállta, mert a Fidesz elnökségének néhány tagja már Schmitt Pál lemondása után is a mielőbbi - akár még azon a héten megejtett - államfőválasztást sürgette, ezért biztosak voltak benne, hogy a 16-i jelölés után még azon a héten megválasztják majd az új köztársasági elnököt. A következő heti "készenlét" okának a képviselők az [origo]-nak akkor még azt tippelték, hogy emlékülés készülhet az alaptörvény tavaly április 25-i kihirdetésének tiszteletére, vagy azon a héten jelentené be az áprilisra tervezett kormányátalakítást a miniszterelnök, és a jelöltek bizottsági meghallgatása, illetve megválasztása miatt lehet szükség a jelenlétükre.