Rakományba rejtett gyerekkel buktak le embercsempészek Tompánál

Vágólapra másolva!
Hét határsértő és három embercsempész ellen indult eljárás, miután Röszkén és Tompán a kamionröntgen a járművekben kimutatta az illegális határátlépőket, köztük egy kisgyermeket.
Vágólapra másolva!

Pénteken szinte egy időben Röszkén egy, míg Tompán két kamionból kerültek elő a rakomány között rejtőzködő külföldi állampolgárok - közölte Némedi Varga Éva, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóreferense.

A Csongrád megyei Röszkén a pénzügyőrök egy török tehergépjárművet vizsgáltak, ami a benyújtott okmányok alapján őrölt pörkölt mogyorót szállított Törökországból Németországba. A jármű röntgenvizsgálata alapján a pénzügyőrök felnyitották a rakteret, ahonnan két afgán állampolgár került elő.

Tompán a pénzügyőrök egymás után érkező két tehergépjárművet vizsgáltak röntgennel. Az első jármű üvegszállításhoz való kézikocsikat vitt Szerbiából Svájcba, míg a második kovácsoltvas kaput és kerítést fuvarozott szintén Szerbiából Németországba. A röntgenképek vizsgálatából egyértelműen kiderült, hogy emberek rejtőznek az áru között. A raktér felnyitásakor az első járműből három ember - köztük egy öt év körüli gyermek és egy nő -, a másodikból pedig két külföldi állampolgár került elő. A pénzügyőrök az elrejtőzött - magukat afgánnak valló - állampolgárokat átadták a rendőrségnek, ellenük idegenrendészeti eljárás indult, míg a sofőröknek embercsempészetért kell felelniük.