Sóhajok hídja helyett betontömb várja a magyar dubajozókat

Velence kapuja beruházás
Vágólapra másolva!
Fehér homokos lidó és tóparti pláza helyett idén is csak a két éve álló, lehangoló betontorzó fogadja majd a strandolni vágyókat Velencén. Egy lángosért, hekkért kilométereket kell gyalogolni, a régi büfések tönkrementek, a tópartra tervezett magyar Dubajból semmi nem lett. A helyiek szerint a milliárdos, meg nem valósult projekt tíz évvel lökte vissza Velencét az időben.
Vágólapra másolva!

"Oda kéne felkötni azokat, akik ezt csinálták" - mutatott keserűen a Velencei-tó partján álló darura az egyik horgász. Már közel két éve lángosillat helyett egy 30 százalékos készültségű betonmonstrum fogadja azokat, akik a régen népszerű velencei strandra érkeznek. A strandoláshoz Velencén idén is legalább 1,5-2 kilométert kell sétálni a vasútállomástól, egy lángosért pedig még többet. A félbeszakadt Velencei-tó Kapuja elnevezésű projekt a helyiek szerint öt-tíz évvel rúgta vissza az időben Velencét. Nem sokkal a strandszezon kezdete előtt a tóparton alig lézeng valaki, néhány horgászt látni, de egy büfé sincs nyitva.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Ez a látvány fogadja a Velencére érkezőket

A zöldséges is arra panaszkodik, hogy ilyenkor, tavasszal már beindult a bolt, kezdtek rendelni tőle a büfések. A biztos bevétel nála is kiesett, sokkal kevesebben rendelnek, csak néhány büfés maradt talpon Velencén.

Volt, aki belehalt

Egyikük az [origo]-nak azt mondta, hogy az ő forgalma megugrott 20-30 százalékkal, amióta a part elején lévő büfék bezártak. "De közben sok barátunk tönkrement, ami borzasztó érzés. Az egyik büfés fia konkrétan szívinfarktust kapott, és meghalt, amikor meglátta a látványterveket és azt, hogy az üzletük nem szerepel rajta. Az egész család a büféből élt, de elvették tőlük. És ráadásul ezt kell néznünk" - mutatott az építkezés felé szomorúan.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A betontorzó. További fotókért kattintson a képre!

"Itt még öt éve akkora volt a forgalom, hogy kígyózó sorokban álltak a kocsik, a parton meg egy gyufaszálat sem lehetett leejteni. Na, ennek vége. Aki teheti, megy tovább Agárdra vagy Gárdonyba, vagy meg sem áll a Balatonig" - mondta a büfés.

A lehangoló betontorzó mindenkit elkeserít Velencén, amikor a helyiek látták, hogy az [origo] munkatársa fotózza a félkész épületet, sorra jöttek oda, hogy elmondják, mit gondolnak. A pláza építési területét tizenegy büfével együtt két éve lekerítették.

A kisemberek jártak ide nyaralni

"Egyik napról a másikra lezárták a területet, ahol a saját üzletem áll, és már csak önkormányzati engedéllyel mehetek oda be. Két éve nem nyitottam ki, tönkretettek" - mesélte az [origo]-nak egy idősebb asszony, aki a gyerekeivel együtt működtette a lángosost. "Ez egy borzasztó jól menő strand volt, öt éve még mindenhol megtelt a parkoló nyaranta, a szomszédos házak előtt is álltak a kocsik, de örültünk neki, ha idejöttek" - mondta.

Ahogy egyre drágább lett az élet, a Velencei-tónak az asszony szerint annál jobban megnőtt a vonzereje, mert ide a kispénzűek még akár egy napra is el tudtak jönni. "A kisember a nyolcadik emeleti panelből is el tudott jönni, hozta a gyereket, ettek egy lángost, és ez volt a nyaralás" - emlékezett vissza a nő az építkezés előtti időszakra. A büfés szerint Velencén mindig is csak nyáron volt élet, amikor negyven fok volt, és jöttek a nyaralók. "Az, hogy ide kitalálták ezt a luxusplázát, annyira nonszensz, hogy az elképesztő" - mondta.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Se hekk, se lángos. További képek a galériában

"Amikor kiirtották a strand fáit meg a növényeket, az egy tragédia volt. Egyébként aznap volt az iszapömlés Kolontáron" - mondta egy másik asszony, akinek fagyizója van Velencén.

A büféseknek a mai napig bérleti díjat kell fizetniük az önkormányzatnak a területért, ahol a saját tulajdonú büféjük áll, annak ellenére, hogy az építési területre csak önkormányzati engedéllyel mehetnek be. A bérleti díjat akkor is fizették, amikor még ment a büfé, most a probléma az, hogy nincs bevételük, mert az építkezés miatt nem nyithatnak ki.

"Az én büfém a legkisebb, nekem havonta majdnem négyszázezres bérleti díjat kell fizetnem az önkormányzatnak, a mellettem lévőé például nyolcszázezer forint, és az üresen álló épületért kérik a bérleti díjat" - mondta az asszony.

Elhitték, hogy itt lesz a magyar Dubaj

Szinte minden második ház eladó Velencén, a helyiek azt mondják, aki csak teheti, elköltözik innen, mert munka nem nagyon van, és már a strand sem a régi. Az [origo]-nak nyilatkozó velenceiek egybehangzóan tragédiának élték meg a milliárdos projektet, szerintük semmi szükség nem volt erre, és teljesen tehetetlennek érzik magukat, nem látják a megoldást.

A parton sétáló egyik kenus elmesélte, hogy a plázát úgy reklámozták, hogy éves szinten 2-3millió embert vonz majd Velencére, télen-nyáron. "Jól csengett, de hát nyilván nonszenszvolt az egész. Azt senki nem tudta, honnan jönne az a rengeteg ember, de elhitték, hogy itt lesz a magyar Dubaj" - mondta nevetve.

A régi parti sétányon most is ott áll egy, a dubaji hétcsillagos szállodát idéző, vitorlát formázó fémszerkezet, mögötte pedig egy félkész híd, ami a tervek szerint az olaszországi Sóhajok hídjára hasonlított volna. A Velencei-tó Kapuja beruházás, a sóhajok hídjával együtt 2010-ben felkerült arra a listára, amelyen a legértelmetlenebb uniós projekteket gyűjtötték össze.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A dubaji vitorla. A képre kattintva galéria nyílik

Az 1,6 milliárd forintos Velencei-tó Kapuja projekt két éve nem haladt előre, a kivitelező csődbe ment, az önkormányzat pedig a helyiek szerint csődközeli állapotba került, miután a város mintegy 600 millió forintos önrésszel járult hozzá a beruházáshoz. Kerestük a polgármestert, de nem volt hajlandó nyilatkozni a projektről. Oláhné Surányi Ágnes három évvel ezelőtt, a turisztikai fejlesztés bejelentésekor arról beszélt, hogy 80 ezer négyzetméternyi területen újul meg a Velencei-tó partja. Akkor azt mondta: 2010 tavaszára kívánják befejezni a beruházást.

A Velencei Híradó márciusi számában beszámolt a képviselő-testület üléséről, ahol a polgármester az önkormányzat helyzetéről azt mondta, "kiemelkedően jónak tartja, hogy a költségvetés biztonságos, és nem ró többletterheket a lakosságra".

Sirák András háziorvos, a velencei képviselő-testület tagja az [origo]-nak azt mondta, hogy egyelőre nem tudni, hogyan lehetne megoldani a helyzetet, ugyanis a betontorzó visszabontásához is legalább 300 millió forintra lenne szükség, de a városnak nincs pénze.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A büfések két éve nem nyitottak ki

"Zajlik egy új pályázó keresése, aki befejezné az építkezést, de úgy tudom, ebben nincs érdemi előrelépés. Az önkormányzat egy olyan bankot is keres, amely újabb félmilliárd forintos hitelt adna arra, hogy ezt be lehessen fejezni" - mondta. A helyiek szerint a polgármester a velencei, úgynevezett sárkányos területet adná el félmilliárdért, de kérdés, hogy van-e olyan, aki adna ennyi pénzt a területért.

Ez mennyire gáz

A Velencei-tónál álló épület készültségi szintjéből látszik, hogy az idén sem lesz igazi szezon a tóparton, egyértelmű, hogy ezen a nyáron sem fognak kinyitni a büfések. Velence északi strandján lesz júliusban az EFOTT, amire több ezer fesztiválozót várnak. A vasútállomásra érkező fiatalok a parton szoktak végigvonulni, ami most le van zárva.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Kilométereket kell gyalogolni a partig. Még több kép a galériában!

"Idecsődítenek egy hatalmas embertömeget, ezek az emberek azt fogják látni, hogy tönkretették Velencét. Ha kívülálló jön erre, és itt végigmegy az út mellett, az lesz a benyomása, hogy úristen, hogy néz ki ez a hely, mennyire gáz. Nekem is ez a benyomásom most már" - mondta keserűen a velencei kenus.

A Velencei-tó Kapuja beruházás miatt hűtlen kezelés gyanújával három feljelentés van folyamatban, az egyiket az önkormányzat, a másikat L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő, a harmadikat egy névtelen feljelentő tette. Kerestük a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ), de csak annyit válaszoltak, hogy a beruházás szabálytalansági eljárás alatt áll, ezért nem adnak róla tájékoztatást. Az ügyben vizsgálódik a Székesfehérvári Nyomozó Ügyészség is, ahonnan kérdéseinkre azt a választ kaptuk, hogy a hűtlen kezelés miatti nyomozás várhatóan április 23-án zárul le.