Sztrájkolni nem akaró sztrájkbizottság alakult az egészségügyben

Vágólapra másolva!
Sztrájkolni nem akar, ennek ellenére sztrájkbizottságot alapított több, az egészségügyi alapellátásban dolgozók érdekeit képviselő szervezet a háziorvosok anyagi helyzetének mielőbb rendezéséért és a bértárgyalások megkezdéséért. Az egészségügyi államtitkárság meg van lepve, mivel Szócska Miklós egészségügyi államtitkár már tárgyalásra hívta a háziorvosokat.
Vágólapra másolva!

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége szombaton Mórahalmon tartotta országos kongresszusát, melynek döntéséről közleményben tájékoztatta az MTI-t. A tagok a kongresszuson megállapodtak abban, hogy az alapellátás körében, a háziorvosi és házi gyermekorvosi dolgozók érdekeinek "markáns megjelenítése, képviselete és demonstratív, nyomásgyakorló lépések megtétele, valamint a kormány és az egészségügyi ágazat képviselőivel történő azonnali bértárgyalások megkezdése érdekében" "sztrájkbizottságot" hoznak létre.

Ugyanakkor kiemelték, hogy a "sztrájk" esetükben nem szó szerint értendő, csupán arra utaló akciókat jelenthet, hiszen az alapellátásban dolgozók nem sztrájkolhatnak. Ennek megfelelően "a jelenlegi jogszabályi keretek között mindenkor biztosítják a kötelezően elégséges szolgáltatást" a betegellátás folyamatosságának garantálásához - tették hozzá.

A szövetség a demonstrációk, kommunikációs akciók mellett, a "sztrájkkészültséget" mindaddig fenntartja, amíg az együttműködési megállapodásukban foglalt azonnal elérendő céljai nem teljesülnek, és a kórházi egészségügyi dolgozók béremelésével azonos időben, mértékben nem emelkedik az alapellátásban dolgozók jövedelme is.

A tárgyalások azonnali megkezdése mellett "gördülő sztrájk" szervezését kezdeményezi a szervezet, ehhez az egészségügyi alapellátás további szakmai érdekvédelmi szervezeteinek csatlakozását és együttműködését is várja.

A szombati kongresszuson az egészségügyi államtitkárságot Beneda Attila kabinetfőnök képviselte, aki az MTI-nek azt mondta, a tárca értetlenül áll az úgynevezett sztrájkbizottság létrehozása előtt, hiszen a rendezvényen konstruktív megbeszélést folytattak. Azért sem értik a bejelentést - tette hozzá -, mert amint azt a részvevőknek is elmondta: Szócska Miklós két héten belül hivatalába várja az alapellátásban dolgozók érdekképviseleti szervezeteit is, hogy a többi között az alapellátás finanszírozásának fejlesztési lehetőségeiről egyeztessenek.

Beneda Attila szerint a háziorvosok "ultimátuma" indokolatlan, hiszen "szó sincs arról, hogy a háziorvosok kimaradtak a bérrendezésből". Kijelentette, jogosnak tartják észrevételüket, hogy az alapellátás finanszírozása még nem ideális, de apró lépéseket már tettek és folyamatosan tesznek az érdekükben.