Martonyi nem is úgy értette, hogy csak két évre vállalta

Vágólapra másolva!
Kormányátalakításra készül Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint erre azért is szükség lesz, mert vannak olyan miniszterek, akik csak két évre vállalták a feladatot. Állítólag ilyen Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrások minisztere, akinek távozásáról már egy éve pletykálnak, és Martonyi János, aki viszont azt állítja, sosem volt arról szó, hogy csak két évig szeretne miniszter lenni.
Vágólapra másolva!

"Lesznek változások, mivel vannak olyan miniszterek és államtitkárok, akik eleve csak két évre vállalták a megbízatást. Az erről szóló egyeztetések folyamatban vannak" - ismerte el a kormányátalakítás lehetőségét csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök a 24 Óra című Komárom-Esztergom megyei lapnak, de konkrétumokat nem árult el.

Meglebegtette a személycserék lehetőségét Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára is, aki a Hír TV Kontraszt című műsorában úgy fogalmazott: "Azt tudom mondani, hogy én még olyan kormányt nem láttam, amelyik ugyanabban az összeállításban fejezi be a munkáját egy ciklus végén, mint ahogy elkezdte." Varga szerint ugyanakkor a személycserékről a miniszterelnök személyesen dönt, vele csak akkor egyeztetne, ha őt személyesen is érintenék a változások.

Egy lehetséges kormányátalakításról már több mint egy éve jelennek meg különböző találgatások, de ezek egy kivétellel nem bizonyultak megalapozottnak. Eddig csak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élén történt változás: Fellegi Tamás lemondása után Németh Lászlóné vette át a legtöbb pénzzel rendelkező tárca irányítását, míg Fellegi a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter lett.

Már tavaly év elején megjelentek olyan újságcikkek, amely szerint Martonyi János külügyminiszter a soros EU-elnökség végén távozik posztjáról, hiszen eleve csak 2011 júliusáig vállalta a megbízatást. Ennek ellenére a 68 éves külügyminiszter a posztján maradt, sőt, vasárnap az MTI-nek azt mondta: "soha nem volt arról szó, hogy én ezt a posztot mennyi időre vállalom", és addig marad a tárcája élén, amíg szükség van rá.

Szintén több mint egy éve folynak a találgatások Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter távozásáról, aki állítólag szintén nem négyéves megbízatást vállalt. A 73 éves orvosprofesszor tárcája több, korábban külön minisztériumhoz tartozó területet lefed, ezért az sem kizárt, hogy azt egy kormányátalakítás keretében több részre választják szét. A korábbi találgatások szerint Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője lehetett Réthelyi utóda, de a Népszabadság csütörtökön már azt írta: Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár léphet a helyére.