Megemelné a kormány az ingyenes fogászat korhatárát

Vágólapra másolva!
A Nefmi szerint az ingyenes fogászati ellátást a nyugdíjjogosultsághoz kell kötni, ezért 60-ról 62 évre emelik a korhatárt. Ezzel 267 ezer ember járna rosszul, viszont a fogászatoknak egy kicsivel több pénz jutna.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi 60-ról 62 évre emelné a Nemzeti Erőforrás Minisztérium az ingyenes fogászati ellátás korhatárát - többek közt ezt tartalmazza az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló, a kormány honlapján szerdán délután közzétett tervezet. Az indoklás szerint a törvény korábban a nyugdíjkorhatár figyelembevételével határozta meg a jogosultságot, amelynek változása miatt "időszerű a törvényben meghatározott 60 éves életkor 62 évre történő módosítása".

A kormany.hu oldalon közzétett, úgynevezett hatásvizsgálati lap szerint az intézkedés 267 ezer 60 és 61 éves embert érintene. A szigorítás a bevezetés évében 15,5 millió, a következő négy évben pedig 174,4 millió forint megtakarítást jelentene az egészségbiztosítónak. Mivel a fogászati kassza zárt, vagyis fix összeget osztanak szét a szolgáltatók közt, a módosítás után minimálisan, de növekedne a szolgáltatóknak egységnyi teljesítményért járó összeg. A tervezetet összesen egy napig, csütörtökön délután fél ötig lehet véleményezni a kormányzati honlapon megadott e-mail címen.

Az egészséügyet érintő salátatörvény-tervezet a korábban az egészségügyben dolgozók számára megígért fizetésemelésről is rendelkezik: idén júliustól vehetnek fel több fizetést az érintett egészségügyi dolgozók. A szakdolgozók legalacsonyabb bére bruttó 93 ezer forint lehet, ami a munkával töltött évekkel növekszik.