Gyanús elszámolás miatt akadt el a holokauszttúlélők magyar kárpótlása

Vágólapra másolva!
A kormány öt éven át fizet támogatást a magyar holokauszttúlélőknek, a külföldön élő jogosultak azonban máig nem kapták meg a 2011-es pénzüket. A Magyar Nemzet szerint a pénz azért akadt el, mert a támogatást kiosztó külföldi szervezet nem számolt el pontosan arról, hogy kinek miért jár a kárpótlás.
Vágólapra másolva!

Elakadt a magyar származású holokauszttúlélőknek juttatott 2011-es támogatás a pénz szétosztására hivatott szervezetek között - írja a szerdai Magyar Nemzet. A lap szerint a szerződésben vállalt támogatásokat a kormány ugyan átutalta, de azok két szervezet között elakadtak, mivel az egyik szerint a másik nem tudott megfelelően elszámolni az elmúlt három évben szétosztott pénzekről.

A magyar kormány 2007 decemberében vállalta, hogy öt éven keresztül összesen 21 millió dollárt fizet a holokauszt magyar származású túlélőinek, amelyből az első hátom évben 12,6 milliót ki is fizettek. A pénz kétharmadát a Claims Conference (CC) nevű német-amerikai szervezet kapta, amely a külföldön élő, magyar származású jogosultaknak osztja a pénzt, az összeg egyharmadát pedig a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) osztja el a Magyarországon élő túlélőknek. A gondok a külföldön élők támogatásának elosztásával adódtak - írja a Magyar Nemzet.

A lap több, meg nem nevezett forrásból úgy tudja, hogy a CC máig nem számolt el szabályosan a 2008 és 2010 közötti támogatások elosztásával, ezért a 2011-es pénzeket már nem utalták át neki. A szervezet kimutatásaival az a probléma, hogy nem derül ki belőlük, az egyes kedvezményezettek mi alapján jogosultak a pénzekre. A Magyar Nemzet szerint az idén januárban a korábbi szerződés "hibái és hiányosságai" miatt a kormány új szerződést kötött a pénzeket Magyarországon szétosztó Mazsökkel, amely leegyszerűsíti az elszámolást, a CC azonban ezeknek a feltételeknek sem felel meg.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a helyzet miatt vasárnap közleményt adott ki arról, hogy veszélybe került az idős, beteg holokauszttúlélők ellátása. A szervezet szerint a kormány nem fogadta el a CC elszámolását, és nem engedélyezi a szervezetnek az idei pénzek kifizetését.

A külföldi holokauszttúlélőknek járó pénzeket ugyanakkor a kormány már átutalta - írja a Magyar Nemzet, a pénz a magyarországi zsidók támogatását kifizető Mazsöknél van. A 2011-ben esedékes 4,2 millió dollárt januárban utalták át, és a Mazsök azért nem utalta tovább a pénz kétharmadát a CC-nek, mert "az államháztartási jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy a szabályszerű elszámolástól eltekintsenek" - írja a lap.