Lázár János fél lábbal már kilépett Hódmezővásárhelyről

Lázár János ünnepi beszédet mond Hódmezővásárhelyen, Március 15-i ünnepségek
Vágólapra másolva!
Hivatalossá vált, hogy a Fidesz frakcióvezetője a parlamentet választja a polgármesterség helyett. A kevesebb választókerület miatt nagy a felfordulás a kormánypárt választókerületi szervezeteiben.
Vágólapra másolva!

Lázár Jánost, a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjét, Hódmezővásárhely polgármesterét jelöli választókerület elnökének a párt Csongrád megyei 4. választókerületi tanácsa - közölte a kormánypárt hódmezővásárhelyi és makói szervezete. A végső döntést a Fidesz elnökségének kell majd meghoznia, de a szerdai döntéssel hivatalosan is eldőlt, hogy Lázár 2014-től országgyűlési képviselő, nem pedig polgármester kíván lenni.

Az új választójogi törvény alapján az eddigi 176 helyett 106 egyéni választókerület jön létre. A Fidesz szervezetei ezekhez a választókerületekhez igazodnak, ezért kellett új elnököt választani, aki egyben a párt képviselőjelöltje is lesz a 2015-es parlamenti választáson. Mivel a törvény értelmében 2014-től ismét összeférhetetlen lesz a képviselői és a polgármesteri megbízatás, a polgármester-képviselőknek dönteniük kell, melyik posztot választják.

Mint arról az [origo] korábban beszámolt, Lázár már tavaly nyáron elkezdte a képviselőkkel azokat négyszemközti, puhatolózó beszélgetéseket, amelyekből azt igyekezett felmérni, hogy ki milyen melyik pozícióját választaná inkább 2014-től. A döntés ugyanakkor nem egészen önkéntes: van, akinek figyelembe vették a kérését, de olyan is, akinek az elképzeléseitől eltérő pályát jelöltek ki. Az átalakulásokról korábbi cikkünkben olvashat.