Magyar került a nácivadászok listájának az élére

Vágólapra másolva!
Három új név került fel a Simon Wiesenthal Központ által legkeresettebb náci bűnösök listájára. A listavezető egy magyar férfi lett, aki feltehetően Budapesten él.
Vágólapra másolva!

Egy 95 éves magyar férfi került a Simon Wiesenthal Központ legkeresettebb náci háborús bűnösöket felsoroló tízes listájának élére. Ez a szervezet éves jelentéséből derült ki, amelyet csütörtökön ismertettek izraeli lapok.

A listavezető Csatáry László lett, aki a második világháború idején Kassán volt rendőrparancsnok, és a központ szerint 1944 tavaszán kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó Auschwitzba deportálásában.

Efraim Zuroff, a központ jeruzsálemi igazgatója szerint az eredetileg Kanadába emigrált, majd világháborús szerepe miatt kanadai állampolgárságától megfosztott férfi idén Magyarországon bukkant fel, és Budapesten él. Zuroff azt reméli, hogy a magyar hatóságok haladéktalanul bíróság elé állítják. Az igazgató szerint a magyar ügyészség vizsgálat indított ügyében.

Csatáryn kívül a listára került még egy, a II. világháború alatt Fehéroroszországban tömeggyilkosságokat elkövető ukrán katonai alakulat vezetője, Vladimir Katriuk, illetve az ukrajnai születésű, német nemzetiségű Helmut Oberlander, aki egy mozgó megsemmisítő csoport tagjaként (Einsatzgruppe) Dél-Ukrajnában gyilkolt meg sok zsidót.