Vágólapra másolva!
Kivetette magából a rendőrség a 2006-os zavargásokon bűncselekményeket elkövető rendőröket a Kormányszóvivői Iroda szerint. Több mint száz rendőrrel szemben indult büntetőeljárás, jogerősen 13 embert marasztaltak el büntetőügyben.
Vágólapra másolva!

"A rendőrség állományába tartozó, és a 2006 őszi események kapcsán bűncselekményeket elkövetőket a tisztességes és esküjükhöz hű rendőri közösség öntisztulási folyamata eredményeképpen kivetette maga közül" - közölte a Kormányszóvivői Iroda az MTI érdeklődésére annak kapcsán, hogy a kabinetnek a Balsai-jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozat alapján április 15-éig kellett jelentést készítenie arról, hogy a 2006 őszén bizonyítottan törvénytelenül fellépő rendőrök, valamint az intézkedéseket irányító rendőri vezetők közül hányan szolgálnak ma is a rendőrség állományában.

Közölték, hogy a 2006 őszi események kapcsán bűncselekményeket elkövetőket a tisztességes rendőri közösség kivetette maga közül, azok a rendőrök pedig, akik ugyancsak részt vettek a fenti eseményekben, a független bíróság előtt adtak számot tetteikről. A jogerős bírói ítéletek alapján azokat, akik jogerős börtönbüntetést, illetve lefokozást kaptak, a testületből elbocsátották, kizárták. Azok, akiket a bíróság rendőrségi munkára alkalmasnak talált, továbbra is az állomány tagjai - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy összesen 71 rendőrrel szemben indult büntető-, és 47-tel szemben fegyelmi eljárás; jogerősen 13 embert marasztaltak el büntetőügyben, 7-et pedig fegyelmi eljárás keretében, 15 érintett esetében büntető-, 3 esetében fegyelmi ügyben az eljárás még folyamatban van. A kormányváltást követően a 2006. őszi események során ártatlanul sérelmet szenvedett 149 személy részére összesen 270.570.000 forint kárpótlást adott a magyar kormány.

A parlament március 12-én fogadta el Balsai Istvánnak a 2006. őszi erőszakos rendőri fellépésről készített jelentését. Az időközben alkotmánybíróvá választott fideszes politikus miniszterelnöki megbízottként arra jutott, hogy az ügyben szükséges Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálata, és úgy ítélte meg, felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.