Politikai bosszúról beszéltek az UD-ügy vádlottjai

Vágólapra másolva!
Az utolsó szó jogán tagadták bűnösségüket az UD Zrt.-ügyben megvádolt politikusok. Dávid Ibolya szerint az eljárás egyetlen célja az volt, hogy politikusi pályákat törjenek meg.
Vágólapra másolva!

Az utolsó szó jogán az ügyészséget vádolta és a bűnösségét tagadta az UD Zrt.-vel kapcsolatos megfigyelési ügyben megvádolt négy egykori politikus a Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtökön.

Dávid Ibolya volt MDF-elnök és Szilvásy György, aki pártonkívüliként volt a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati minisztere, elsősorban arról beszélt, hogy a vádhatóság a "politikai bosszú eszköze volt", pártos módon, megrendelésre jártak el, és céljuk az volt, hogy a büntetőeljárással politikusi pályákat törtjenek meg. Herényi Károly volt MDF-es képviselő arra figyelmeztetett, hogy a vádakkal ellentétben éppen az állítólagos sértettek próbáltak beavatkozni egykori pártja belső életébe, és ha ez következmények nélkül megtörténhet, akkor a "fiatal magyar demokrácia nagy veszélyben van".

Dávidot kényszerítéssel is vádolják

A Központi Nyomozó Főügyészség Szilvásy György ellen folytatólagosan, hivatalos személyként elkövetett különleges személyes adattal visszaélés bűntette, Tóth Károly ellen pedig hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal visszaélés miatt emelt vádat. Dávid Ibolyát kényszerítés bűntettével, valamint kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével vádolják. Herényi Károly ellen személyes adattal visszaélés vétsége a vád.

A vádirat szerint Szilvásy György miniszterként jogosulatlanul sokszorosíttatta és adta át az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak az UD Zrt. ügyvezetőjének két fideszes politikussal, Demeter Ervinnel és Kövér Lászlóval folytatott telefonbeszélgetéseinek szövegét, illetve hanganyagát. Tóth Károly a vád szerint a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s alelnökeként hatáskörét túllépve bírta rá a minisztert arra, hogy tájékoztatást adjon a bizottság tagjainak.

A két MDF-es politikus a vád szerint ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. őszi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt.