Megbénították a Jobbik honlapját

Vágólapra másolva!
Péntek este tíz óra után nem sokkal elérhetetlenné vált a Jobbik honlapja. Az Anonymous hackercsoport magyar tagjai előre bejelentették az akciót a Jobbik.hu és más, a párthoz közel álló weboldalak ellen. Az ellenzéki párt informatikusai intézkedtek a támadás kivédésére, este 11 körül már ismét működött az oldal.
Vágólapra másolva!

A hackercsoport Facebook-oldalán közzétett plakát szerint az akció este kilenc órakor indult volna, de csak tíz után jelentették be - szintén a közösségi oldalon -, hogy a Jobbik honlapja leállt. Később többször is betöltődött az oldal, majd később ismét hibaüzenetet jelzett, és olyan is előfordult, hogy a címlapról már nem lehetett továbblépni. Este 11 körül úgy tűnt, hogy visszaállt a normális működés.

Az [origo]-nak a biztonsági szoftvereket forgalmazó Biztributor cég szakértője, Nemes Dániel elmondta, hogy egy túlterheléses támadás esetén a honlapot kiszolgáló webszerverek elérése általában nem lineárisan lassul, hanem egy bizonyos terhelést elérve válik elérhetetlenné az oldal. Bár a Jobbik honlapját kiszolgáló rendszer paramétereit Nemes nem ismeri, elmondása szerint a támadott szerverek üzemeltetői gyorsjavításként sokszor bizonyos időközönként megszüntetik a terhelését okozó kapcsolatokat, így a honlap bizonyos időközönként újra elérhetővé válhat.

"Miután a parlamentben és a közéletben is elszaporodott az antiszemita, sőt olykor náci megnyilvánulás, lépnünk kell" - ezt írta az Anonymous az interneten közzétett beharangozójában. A hackercsoport tagjai közölték, pénteken demonstrációképpen digitális tiltakozást tartanak a "Jobbik portáján".

Az Anonymous Operation Hungary Facebook-oldalán közzétettek egy listát e-mail címekkel, arra szólítva fel a szimpatizánsaikat, hogy küldjenek a címekre üzeneteket. Az egyik bejegyzés szerint az Anonymous magyar csoportja percenként 2500 e-mailt küld a megadott címekre.

Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke az akció előtt az MTI megkeresésére közölte, hogy kíváncsian várják azt. "Amit meg lehet tenni, azt megteszik az informatikusaink" - tette hozzá. A Jobbikhoz közel álló hetilap online kiadása, a Barikad.hu "Jó munkát, cenzorok!" címmel közölt írásában reagált az akció meghirdetésére.

Az Anonymous egyik péntek esti Facebook-bejegyzése szerint a "következő célpont" a Magyargarda.hu. Tizenegy körül ez az oldal még problémamentesen elérhető volt, fél 12-kor azonban bizonytalanná vált a működése.