Valamitől nagyon bepöccent a Vadkan presszósa

Lövöldözés Győrben, egy presszó tulajdonosa lelőtt két vele vitatkozó embert, helyszínelés
Vágólapra másolva!
Szombat este még nyugodtan olvasgatta az újságot a Vadkan Presszó tulajdonosa, aki vasárnap délelőtt sörétes puskával agyonlőtt két embert Győr csendes, kertvárosi részén. A szomszédok rendes embernek ismerték a kétgyermekes családapát, azt találgatják, hogy talán megfenyegethették, mert egyikük szerint "a Lajos nagyon bepöccent". A presszó törzsvendégei szerint a Vadkan csendes, nyugodt hely volt, a gyilkosság előtti estén egy nagyobb társaság szórakozott a presszóban.
Vágólapra másolva!

Felbolygatta Győr békés kertvárosi részének életét a vasárnap délelőtti lövöldözés. A rendezett házakkal övezett Bercsényi-ligetben összesereglettek a szomszédok, jöttek-mentek az autók, Győr más városrészeiről is érkeztek a kíváncsiskodók, mindenki tudni akarta, mi történt, miért lőtt agyon fényes nappal két embert egy helyi presszó tulajdonosa, aki a lövöldözés után maga értesítette a rendőrséget.

A rendőrség délután négy óra körül feloldotta a környék lezárását, de a helyszínelés alatt egész nap csak lakcímkártyával engedték be a lakókat otthonaikba. A Vadkan presszó szomszédjában élő asszony az utcán ácsorogva várta haza a férjét, akit a rendőrök elvittek kihallgatni. "Amikor a férjem jött hazafelé, már itt feküdt a két férfi az utcán" - mesélte az asszony.

"Táncolni is szoktam itt"

Szokásos napi kisfröccsére érkezett biciklijén a 70 év körüli Gyula is, aki megdöbbenve látta, hogy zárva van a Vadkan. Az [origo] munkatársaitól tudta meg, hogy a kocsma tulajdonosa délelőtt lelőtt két embert a sörétes puskájával. "Ez hihetetlen, mindennap itt szoktam enni, nagyon jól főztek, meg hát rendes ember a Lajos" - mesélte a könnyeivel küszködve az idős férfi.

"Még táncolni is szoktam itt, mert van zenegép" - idézte fel a Vadkanban töltött estéket a férfi, aki annyira szeretett idejárni, hogy húsvétkor még meg is locsolta a tulajdonos kislányát.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Gyula sírva fakadt. Kattintson a képre a galériáért!

Egy másik törzsvendég, aki szombat este is betért a helyre, azt mondta, becsületesnek ismerte a kocsmárost, olyannak, aki még borravalót sem fogadott el. "Ez egy jó kis békés hely volt, mindennap bejöttem ide, 65 forint volt egy kisfröccs" - mondta az [origo]-nak egy idős férfi.

Betonkerítés és kamerák őrzik a Vadkant

A kocsma egy magas betonkerítéssel elkerített, legalább négyszáz négyzetméretes családi ház aljában működött, a házat három térfigyelő kamera és riasztóberendezés is védi. Bent volt a házban a lövöldöző P. Lajos családja is, de az [origo]-nak egy férfihang csak annyit mondott a kaputelefonon, hogy "hagyjanak minket békén, van elég bajunk".

A rendezett presszó a helyiek szerint nem volt felkapott hely, csak a környékbeliek jártak le ide rendszeresen egy-egy kisfröccsre. Az egyik törzsvendég szerint itt már akkor sem lehetett dohányozni, amikor még el sem fogadták az erről szóló törvényt. Szombat este viszont egy nagyobb társaság érkezett, az egyik szomszéd szerint érettségi találkozó volt.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Tűzoltók takarítanak a presszó előtt. Kattintson a képre a galériáért!

"Tegnap este nyolc körül még nyugodtan olvasgatta az újságot a Lali a pultban, várta a vendégeit" - idézte fel a szombat esti hangulatot a kocsma egyik törzsvendége. A szomszéd házban élő asszony azt mesélte, hogy vasárnap délelőtt dördülést hallott, de azt hitte, hogy a gyerekek döngetik a kaput. Később arra lett figyelmes, hogy rendőrautók és mentők érkeznek a házhoz, mire kiment, addigra le is zárták a környéket.

Védelmi pénzről suttognak

Az utcában álldogáló szomszédok rendes embernek ismerték meg a presszóst, de egyikük szerint "valami lehet a háttérben, mert a Lajos nagyon bepöccent". Az egyik szomszéd férfi úgy spekulált, hogy valamilyen tartozás vagy védelmi pénz lehetett a történtek háttérben, mert mint mondta, "ok nélkül a Lali biztos nem lőtt volna". Egy másik szomszéd úgy hallotta, hogy önvédelemből lőtt a kocsmáros, mert az egyik lelőtt férfinál pisztoly volt, és rendőrségi kihallgatásán a presszós is önvédelemre hivatkozott, sőt, már akkor is azt állította, hogy önvédelemből lőtt, amikor kihívta a rendőröket.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

A férfi szerint a presszó tulajdonosa vadászcsaládból származik, az apján kívül a család több tagja is kijárt vadászni Győr környékére. Az egyik szomszéd úgy tudta, hogy P. Lajostól megvonták a fegyvertartási engedélyt, de két hete visszakapta, és a rendőrségi közlemény szerint is jogszerűen tartotta azt a sörétes fegyvert, amivel vasárnap lelőtte a két férfit.

A békés környék lakói azt mondták, egyszer, valamikor tíz éve történt itt utoljára hasonló tragédia, amikor egy német származású férfi lelőtte a feleségét, majd magával is végzett. Kora estére szétszéledtek a nézelődők, a szomszédok is hazamentek, a Vadkan presszó előtt csak egy rendőrautó maradt.

Durva hetek

Március közepe óta ez volt a negyedik súlyos gyilkosság Magyarországon. Március 16-án egy magyarlukafai vadász leplezett le az erdőben egy orvvadászt, aki erre lelőtte. Négy nappal később Budapest XV. kerületében, egy lakásban lőtte agyon egy férfi a 64 éves ismerősét. Április legelején egy kulcsi fiatalember mészárolta le rokonait. Húsvét szombatján egy férfit agyonvertek a Borsod megyei Berzék kocsmájában, illetve a hejőszalontai kocsmában halálra késeltek egy 19 éves fiút. Április 18-án kettős gyilkosság történt Sopronban: az Anger réti lövészklubban agyonlőtték a klub elnökét és egyik ismerősét. A gyilkosság három középiskolás gyanúsítottját másnap elfogta a rendőrség. Szombaton pedig egy balatonakarattyai családi házban találtak három holttestet, akiket feltehetően még húsvét hétfőn gyilkolt meg egy ismerősük.