Több tízezeren bukhatnak meg jövőre a szigorúbb érettségin

Érettségi 2011, Pécs, Miroslav Krleza Gimnázium
Vágólapra másolva!
Főleg a rossz matekosokat érintheti rosszul az oktatási államtitkárság javaslata, amely szerint az érettségin a ketteshez legalább 25 százalékos eredményt kell majd elérni a jelenlegi 20 százalék helyett. Az Oktatási Hivatal adatai szerint tavaly több mint negyvenezer olyan érettségi volt, amely éppen csak elérte a kettest. Glovivzki Zoltán helyettes államtitkár további szigorítást ígért.
Vágólapra másolva!

Tízezrekkel több érettségi bukás lehet jövőre, miután az oktatási államtitkárság javaslata szerint felemelnék az elégséges osztályzathoz szükséges szintet. Az államtitkárság múlt héten nyilvánosságra hozott tervezete szerint a ketteshez legalább 25 százalékos eredményt kell majd elérni a jelenlegi 20 százalékos helyett. A rendelet erről szóló része már szeptembertől hatályos lenne.

Az Oktatási Hivatal honlapján szereplő adatok szerint a tavaly nyári érettségi időszakban 3355 bukás volt. 3148-an középszinten, 207-es pedig emelt szinten kaptak egyes érettségit. A részletes adatok szerint főleg matematikából buktak az érettségizők. Az Oktatási Hivatal adatai alapján a tanulók nagyjából tíz százaléka állt a bukás szélén, ugyanis 46 528 olyan érettségi volt, amely 20-29 százalékos eredményt ért el. Ez azt jelenti, hogy ha jövőre 25 százalékot kell majd teljesíteni a ketteshez, tízezrek érettségije kerülhet veszélybe. A részletses adatok azt mutatják, hogy matematikából és magyarból táncoltak a legtöbben a bukás szélén: matekból több mint húszezer, magyarból pedig majdnem nyolcezer olyan érettségi volt, amely nem érte el a harminc százalékos eredményt. Az adatok alapján az elmúlt években nagyjából azonos volt minden évben azoknak az aránya, akik épp csak átmentek a vizsgán.

"Az érettségi színvonalának emelésére szükség van, ehhez növelni kell az egyes érdemjegyhez társított követelmények minimumát" - írta az [origo] kérdéseire Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár. Gloviczki azzal indokolta a szigorítást, hogy "míg Európa legtöbb országában ötven százalékot kell elérni az elégségeshez, nálunk elég húsz százalékot".

Az államtitkár indoklása szerint azért nem emelik rögtön magasabbra a határt, mert az oktatási államtitkárság "okult a tavalyi romániai és lengyelországi tömeges érettségi bukásokból". Tavaly a szigorítások miatt a román érettségizők majdnem fele, a lengyel érettségizőknek pedig a negyede bukott meg. Gloviczki azt mondta, hogy ezért Magyarországon "fokozatosan, a felkészülésre elegendő időt hagyva emeli fel az államtitkárság az elégséges szinthez szükséges határt: idén öt százalékkal".

A követelmények szigorításáról Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is beszélt a hétfői rendhagyó osztályfőnöki óráján Keszthelyen. Az államtitkár azt mondta: az érettségit azért kell szigorítani, mert a mostani rendszer hazug, becsapja a diákokat.