Megszűnhet az államilag támogatott jogászképzés

Vágólapra másolva!
Egyetlen államilag támogatott férőhely sem lesz az alap-, illetve osztatlan jogászképzésben 2013-tól - írja egy háttértanulmányt idézve a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A korábban tervezett 12 helyett 13 felsőoktatási pólust alakíthatnának ki, és összesen nyolc egyetem kaphatna kiemelt vagy kutatói minősítést - írja a keddi Magyar Nemzet egy háttértanulmányt idézve.

A kormány által még nem tárgyalt dokumentumban szerepel, hogy az egyetemeket és főiskolákat földrajzi elhelyezkedésük, illetve képzési profiljuk szerint együttműködési csoportokba, úgynevezett pólusokba sorolják.

Kiemelt egyetemi státusba kerülhet az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. Kutató fokozatú egyetemmé válhat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE), a Semmelweis Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem.

A középtávú tervekből az derül ki, hogy 2013-tól egyetlen államilag támogatott férőhely sem lesz az alap-, illetve osztatlan jogászképzésben. Az Eduline.hu által ismertetett elképzelés szerint a jövő évtől kizárólag önköltséges formában lehet jogot tanulni, és nem tervezik teljes állami ösztöndíjas helyek meghirdetését 2014-ben, illetve 2015-ben sem.

A kormány már idén is drasztikusan csökkentette a keretszámot ezen a területen: míg tavaly nyolc egyetemen összesen nyolcszáz új belépő kezdhette meg a tanulmányait ingyen, az idei felvételi eljárásban mindössze száz állami ösztöndíjas helyet hirdettek, ennek felét az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a másik felét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapta - emlékeztet a lap.