Vágólapra másolva!
Rogán Antallal lépett színpadra kedden délután az Operettszínházban a korábban az MDF-fel és az MSZP-vel is közösen akciózó Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága több száz nyugdíjasa előtt. A közönség felhördült, amikor Rogán a tisztes nyugdíjakról beszélt, és megtapsolták, amikor megígérte, hogy beírja az idősek védelmét a büntető törvénykönyvbe, de jobban tetszett nekik Oszvald Marika akrobatikus teljesítménye és az egyik énekes csípőmozgása.
Vágólapra másolva!

"Ez az én helyem, ne lökdössön, vagy lerúgom" - szólt rá egy hetven év körüli fekete kosztümös nő egy szintén idősebb társára a Budapesti Operettszínházban, ahol a Tisztelet Társasága tartotta gálaműsorát kedd délután. Már a kezdés előtt háromnegyed órával több száz nyugdíjas asszony tolongott a színház bejáratánál, és a legtöbben amiatt idegeskedtek, hogy lesz-e helyük a rendezvényen. Az egykor az MDF-fel együttműködő, majd az MSZP felé kacsintgató, 142 ezer tagú Tisztelet Társaságának ügyvezető igazgatója, Schmuck Andor két puszi között mindenkit megnyugtatott, hogy az emeletet is megnyitják.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Rogán Antal és Schmuck Andor érkezik. A képre kattintva galéria nyílik!

"Schmuck Andor a mi megmentőnk, összeszedte az időseket, és összehozta nekünk ezt a csodálatos gálaműsort" - mondta az [origo]-nak egy asszony, aki Zsuzsa néniként mutatkozott be. Zsuzsa néni és a három barátnője nem tudta, pontosan milyen műsorra jöttek, de mivel korábban részt vettek a szervezettel szentendrei hajókázáson és ételkóstoláson a Városligetben, biztosak voltak abban, hogy most sem fognak csalódni.

"Kérdezze meg a rózsakör-vezetőmet, ő biztos tudja, mi lesz ma" - javasolta Zsuzsa néni. Mint később Schmuck Andor elárulta, a Tisztelet Társaságában a kisebb klubokat nevezik rózsaköröknek - eddig 753 ilyen kör alakult országszerte. A néhány perc múlva előkerülő rózsakör-vezető azt mondta az [origo]-nak, hogy "nem a műsor a lényeg, hanem hogy tiszteletet kapnak az idősek". Hozzátette, hogy harminc nyugdíjast szervezett az Operettszínházba, "a saját pénzemen telefonáltam nekik, remélem, a telefonadó után is bírom majd a nyugdíjamból".

"Rogán azért valamivel jobb, mint Hagyó"

"Rogán Antal is jön? Ha tudom, biztos otthon maradok" - kiáltott fel az egyik asszony, aki akkor tudta meg, hogy a gálaműsor díszvendége a Belváros fideszes polgármestere lesz. Az asszony azt mondta, hogy nem szeret fideszes politikusokat hallgatni. Egy másik nyugdíjas azonban azt magyarázta a körülötte állóknak, hogy Rogán igenis sokat tesz az idősekért, "mindig virágot visz a százéveseknek, nézzétek meg az újságban". Hozzátette, hogy néhány évvel ezelőtt Hagyó Miklós köszöntötte a nyugdíjasokat a szervezet egyik rendezvényén, de "Rogán azért valamivel jobb, mint Hagyó".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Schmuck Andor fél három után a színház bejáratánál köszöntötte a néhány perces késéssel érkező Rogán Antalt, aki tavaly már feltűnt a Tisztelet Társaságának egyik rendezvényén. A polgármester rögtön bocsánatot kért a késésért, de Schmuck erre csak legyintett: "ugyan már, Schaffhausen órákat készíthetne, olyan pontos". A Tisztelet Társaságának ügyvezetője a színpadon úgy konferálta fel Rogánt: "vendégünk egy olyan ember, aki szívén viseli az idősek helyzetét".

"Mondhatnám, hogy ennyi tiszta tekintetű fiatalt még nem láttam, ha nem világítana a szemembe a reflektor" - kezdte beszédét Rogán, aki Schmucknál jóval kisebb tapsot kapott. A polgármester szerint Magyarországon a TTT-ről a többségnek az jut eszébe, hogy "tilt, tűr, támogat", de neki azt jelenti, "van, akit tisztelek, van, akivel türelmes vagyok és van, akit tolerálok". Rogán szerint mindenki, aki a rendezvényen van, megérdemli a tiszteletet.

Rogán beírná a nyugdíjasok védelmét a Btk.-ba

A nyugdíjasok többször is megtapsolták Rogán időseket dicsérő megjegyzéseit, csak akkor hördültek fel többen, amikor a fideszes képviselő arról beszélt, hogy a kormány biztosítja a tisztes nyugdíjat. Rogán beszélt arról is, hogy az utóbbi időben több, idősek ellen elkövetett bűncselekményről értesült, és szerinte szigorúbban kellene büntetni, ha valaki időseknek árt. Rogán ezért bejelentette, hogy a készülő új büntető törvénykönyvhöz módosító indítványt nyújt be, hogy "a nyugdíjasokat is ugyanolyan védelem illesse meg, mint a fiatalokat", vagyis szigorúbb büntetésre számíthatna az, aki egy nyugdíjas ellen követ el bűncselekményt. Schmuck Andor a bejelentést a színpadon azonnal üdvözölte, és hozzátette: "lassú víz partot mos, nyolc éve kezdeményezzük ezt, köszönjük, hogy az élére állsz ennek a javaslatnak".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Rogán Antal ezután Schmuckkal átadta a "szépkorú-barát színház" emlékplakettet Kerényi Miklós Gábornak, az Operettszínház vezetőjének, aki ezután hosszú percekig a színház előadásait ajánlgatta a nyugdíjasoknak. A közönség ízelítőt is kapott az Operettszínház műsorából, és a társulat a legismertebb operettáriákat és -duetteket is elénekelte. A Cintányéros cudar világ és Jön-e velem, nagysád, shimmyt járni kezdetű dalok után Schmuck Andor átadta a Tisztelet-díjat, amelyet korábban Juszt László és Vitray Tamás is megkapott. Schmuck a díjazottat úgy mutatta be: "az operettben most bontogatja szárnyait, most ünnepeltük a harmincadik szülinapját, köszöntsük a Tisztelet-díjas Oszvald Marikát". A hatvanéves művésznő annyira örült a díjnak, hogy később a Délibábos Hortobágyon kezdetű dalt is elénekelte.

A nyugdíjasok vastapssal jutalmazták Oszvald Marikát, főleg, amikor ölbe kapta a vele duettet éneklő társát, de volt egy nyugdíjas, akinek a később színpadra lépő Brasch Bence tetszett meg: "nézzétek ennek a fiúnak a csípőmozgását, bár lennék negyven évvel fiatalabb, na jó, ötvennel" - suttogta barátnőinek. Schmuck Andor az egyik ária után felállította székéből a nyugdíjasokat, és elárulta, hogy néhány szék alatt az Operettszínház kedvezményes jegyvásárlásra jogosító bónjait rejtették el. A nyugdíjasok felpattantak, és a szomszéd székét is átkutatták a kuponokért. A négy órakor véget érő rendezvény után a résztvevők prospektusokat kaptak például vitaminitalokról, az Operettszínház műsoráról és az úgynevezett Szent Ferenc-programról, amely a háziállatok sétáltatásáról és gyógyításáról szól.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A képre kattintva galéria nyílik!

Schmuck Andor a rendezvény után az [origo]-nak azt mondta: szerinte a délután legfontosabb eredménye Rogán Antal módosító javaslata az idősek védelméről. Az ügyvezető, aki legutóbb az MSZP kongresszusán is feltűnt, azt mondta: sok mindenben nem ért egyet Rogánnal, de azért kereste meg ezzel a fideszes képviselőt, mert "nem a Fidesz vagy a KDNP az ellenfelünk, hanem a szegénység és a kiszolgáltatottság".