Budapesti kórházban ápolják a líbiai forradalom sebesültjeit

Vágólapra másolva!
Az arab tavasz harcaiban megsérült líbiaiakat hoztak Magyarországra hétfőn, hogy a budapesti Honvédkórházban kezeljék őket. A sebesültek gyógykezelését a magyar külügyminiszter ajánlotta fel még tavaly, amikor Líbiában tárgyalt az ország új vezetésével. Az [origo] úgy tudja, hogy összesen nyolc líbiai jutott be a magyar kórházba egy nemzetközi segélyprogram keretében.
Vágólapra másolva!

A tavalyi polgárháborúban megsebesült líbiai állampolgárok érkeztek Magyarországra, hogy a budapesti Honvédkórházban kapjanak orvosi ellátást - közölte a Külügyminisztérium. Az [origo] a minisztérium sajtófőosztályától úgy tudja, hogy a sebesültek hétfőn érkeztek Magyarországra.

A magyarországi gyógykezelés lehetőségét Martonyi János külügyminiszter még tavaly ajánlotta fel a Moammer Kadhafi líbiai diktátort megbuktató felkelők vezetőinek. Martonyi 2011 decemberében látogatott Líbiába, és ottani tárgyalásai során ígérte meg, hogy magyar kórházak is segítenek a líbiai sérültek gyógyításában - írta a minisztérium kedd délután.

Kaleta Gábor, a minisztérium sajtófőosztályának vezetője azt mondta, hogy a gyógykezelés egy nemzetközi segélyakció része. A főosztályvezető azt mondta, hogy a magyar egészségügynek jó a nemzetközi hírneve, és ezért választották a segítségnyújtásnak ezt a formáját.

Az [origo] értesülései szerint összesen nyolc sérült érkezett Magyarországra. A Külügyminisztérium sajtóosztályán azt egyelőre nem közölték, hogy a líbiaiak harcosként vettek-e részt a tavalyi felkelésben, vagy civil sérültjei a harcoknak. Egyelőre az sem egyértelmű, hogy milyen sérülésekkel érkeztek kezelésre. Friss sebek aligha lehetnek, mivel a külügy szerint az érintettek az arab tavasz harcai során sérültek meg, Líbiában pedig Moammer Kadhafi tavaly októberi halála óta véget értek a nagyobb hadműveletek.

A líbiai sérültek kezeléséről szerda délután tartanak tájékoztatót a Honvédkórházban. A sebesülteket meglátogatja Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, állapotukról pedig Schandl László orvos dandártábornok, a Honvédkórház parancsnoka fog tájékoztatót tartani. Az eseményről délután az [origo] is beszámol.

Magyarország a tavalyi felkelés óta komoly diplomáciai erőfeszítéseket tesz azért, hogy szoros kapcsolatot hozzon létre az új líbiai rezsimmel. A magyar szerepvállalás már a konfliktus alatt is jelentős volt. Bár vadászgépekkel Magyarország nem támogatta a felkelőket segítő nemzetközi katonai akciót, a tripoli magyar nagykövetség az EU utolsó külképviseleteként végig működött a háború alatt, és komoly nemzetközi elismerést vívott ki magának. Magyarországnak az új Líbiában komoly gazdasági érdekeltségei is lehetnek a jövőben: erre utal, hogy tavaly Martonyi János külügyminiszter a Vegyépszer és a Mol képviselőivel együtt látogatott az észak-afrikai országba.