Nehezebb sokkolni az utcalányok kuncsaftjait, mint a hajléktalanokat

Vágólapra másolva!
A hajléktalanok után a prostituáltak kuncsaftjai ellen is harcot kezdene a VIII. kerületben Kocsis Máté polgármester, aki szerint a keresletet kell csökkenteni ahhoz, hogy visszaszoruljon a prostitúció. Sokkoló megoldást szeretne, ami elrettenti a kuncsaftokat a prostituáltak szolgáltatásainak igénybevételétől. Ugyanezt szeretnék a nők jogaiért harcolók is, de szinte lehetetlennek látják a feladatot.
Vágólapra másolva!

Nem tudott konkrétumokat mondani az [origo]-nak a VIII. kerület polgármestere arról, hogyan képzeli a gyakorlatban a prostituáltak szolgáltatásait igénybe vevők büntetését. Kocsis Máté, aki tavaly a kerület hajléktalanjai és a kukázók ellen is harcot indított, a TV2 Mokka című műsorában arról beszélt: Józsefvárosban akkora problémát jelent a prostitúció, hogy azon gondolkodnak, a jövőben büntetnék azokat is, akik fizetnek a szexuális szolgáltatásért. "Nem társadalmi vagy morális csőszködésről van szó. Ha csökken a kereslet, előbb-utóbb csökkeni fog a kínálat is" - indokolta az elképzelést. "Azon gondolkodunk, hogy melyek azok a módszerek, amelyek ugyan sokkolók, de eredményesek lehetnek" - fogalmazott Kocsis a műsorban, majd hozzátette: a kezdeményezés nem újdonság, hiszen a jelenlegi szabálysértési törvény is bünteti a kuncsaftokat.

Szinte egész Józsefváros védett

Magyarországon 1999 óta a védett övezeteken kívül legális a prostitúció. A védett övezeteken kívül csak akkor büntethetik meg a prostituáltakat, ha nincsenek rendben az egészségügyi papírjaik. Ezenkívül nem ajánlkozhatnak fel 18 éven aluliak számára, tilos a zaklató jellegű felajánlkozás is. Bizonyos esetekben a kuncsaftok ellen is felléphet a rendőrség. A büntető törvénykönyv alapján akár három év börtönt is kaphatnak azok a kuncsaftok, akik tizennyolc év alatti prostituáltak szolgáltatásait veszik igénybe. A szabálysértési törvény pedig - a prostituáltakhoz hasonlóan - azokat bünteti, akik az úgynevezett védett övezeteken belül veszik igénybe prostituáltak szolgáltatásait. Ők ötvenezer forintig terjedő pénzbírságot kaphatnak.

Védett övezetnek számít többek között a közutak járművek közlekedésére szolgáló területe, lakott területen a főútvonaltól számított 50 méteren belüli terület, a közigazgatási, bírósági, egyházi, oktatási, köznevelési, gyermekjóléti és gyermekvédelmi, szociális, közművelődési feladatok ellátására rendelt épületek környéke. Ezek alapján a VIII. kerület nagy része védett övezet, így a prostituáltakat és kuncsaftjaikat ezeken a területeken már eddig is büntethették.

Finom módszerek

A prostituáltak többsége a VIII. kerületben éppen ezért nem is az utcán dolgozik, hanem lakásokban fogadják az ügyfeleket, és interneten hirdetik magukat - mondta az [origo]-nak Betlen Anna, a Magyarország Női Alapítvány (MONA) munkatársa. "Csak nagyon ritkán találkozhatunk lányokkal az utak mentén a kerületben, de ők sem a belső városrészben vannak" - mondta. Betlen megjegyezte, hogy a törvény szerint az önkormányzatok türelmi zónát hozhatnának létre egy nem védett területen, de 12 éve nincs türelmi zóna Magyarországon, ez alól az egyetlen kivétel Tiszavasvári, ahol 2010-ben hozta létre az önkormányzat vezetése.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
A lányok többsége ma már az interneten hirdeti magát

Betlen Anna nem tudja elképzelni, hogyan működhetne Kocsis Máté terve a gyakorlatban. "Nagyon nehéz bizonyítani a prostitúciót. A lányokat már most is sokszor csak azért büntetik, mert többször ugyanazon a helyen álldogálnak." A kuncsaftokat még nehezebb elkapni, mert nem lehet őket megfigyelni, fotózni. A megfigyelésre lehetőséget adhatnak a köztéri kamerák, de az ott készült felvételeken is legfeljebb annyi látszódhat, hogy a prostituált és a kuncsaft közösen elhagyják a helyszínt - mondta Betlen.

Szerettük volna megkérdezni Kocsis Mátét arról, hogyan képzeli el a gyakorlatban a kuncsaftok büntetését, de a polgármester a sajtósán keresztül azt üzente, hogy jelenleg még egyeztetések zajlanak az ügyben, általánosságokat pedig nem akar mondani.

A MONA pártolná, hogy büntessék a kuncsaftokat is, mert a mostani gyakorlat szerintük csak a prostituáltak ellen irányul. A civil szervezetek rendszeresen sürgetik, hogy ne csak a nőket, hanem a kuncsaftokat is büntesse a rendőrség. Betlen szerint nemcsak bírsággal, hanem "finom módszerekkel" is lehetne eredményt elérni. Jó módszer lenne szerinte, ha a rendőrség postán küldené ki a szabálysértési eljárás megindításáról szóló levelet, amit "a nagyságos asszony venne ki a postaládából, és látná, hogy férje milyen ügybe keveredett".

Legális vállalkozók

A Prostituáltak Magyarországi Egyesületének elnöke, Földi Ágnes szerint értelmetlen volt Kocsis kijelentése, hiszen a törvényben már 12 éve benne van, hogy aki védett övezetben dolgozó prostituált szolgálatait veszi igénybe, szabálysértést követ el. Földi úgy véli: bőven lehet még mindig találni szexmunkásokat a VIII. kerületben is, csak tudni kell, hol kell keresni őket. "Nem sokkal az után, hogy bekamerázták a kerületet, mindenki tudta, hogy hol van a kamerák holttere, ahol nem látszanak" - mondta.

Az egyik IX. kerületi, hatósági engedélyes út mellett dolgozó prostituáltak között sokan vannak józsefvárosiak, de Földi azt mondta, becslés sincs arra, hogy a kerületben hányan élnek prostitúcióból. "Van olyan este, hogy bemegyünk a nyolckerbe és nem találunk két lányt, egy héttel később pedig találunk tizenkettőt" - mondta Földi, és hangsúlyozta, hogy a prostitúció legális tevékenység, sok lánynak vállalkozói száma van, és adóköteles tevékenységet végez.

"A szexmunkásnak nyilván nem áll érdekében, hogy feljelentse a neki fizető kuncsaftot" - mondta Földi, akinek elképzelése sincs arról, hogyan lehetne a gyakorlatban kivitelezni a tettenérést. Az egyik lehetséges pillanat az lehetne, amikor a kuncsaft átadja a pénzt, de Földi szerint ez sem az igazi, mert mi rá a bizonyíték, hogy nem egy régóta esedékes kölcsönt fizet vissza épp abban a pillanatban, vagy nem az albérlet díja cserél gazdát.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán
A mostani szabályozás szakértők szerint csak a prostituáltakat bünteti

A tiltott kéjelgés miatti őrizetbe vett lányokról szóló rendőrségi közlemények szinte mindennaposak. Az esetek többségében védett övezetben végzett munka, vagy a jogszabályban előírt kötelező orvosi papír hiánya miatt indítanak eljárást a prostituáltak ellen. Március végén például három miskolci prostituált ellen indítottak eljárást, akik nem tudták, hogy egy civilben autózó rendőrnek kínálják fel magukat.

A miskolci rendőrök februárban Szirmabesenyőnél "akció közben" értek tetten egy férfit és egy fiatalkorú prostituáltat, ebben az esetben a férfi ellen is szabálysértési eljárást indítottak, de a rendőrségi hírek legtöbbször csak a prostituáltak elleni eljárásról tudósítanak, ritkán fordul elő, hogy kuncsaftokat is megbüntetnek. Megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy tavaly hány esetben indult eljárás prostituáltak ellen, és hány esetben intézkedtek kuncsaftokkal szemben, de kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság statisztikái szerint idén az első negyedévben Miskolcon intézkedtek a legtöbbször tiltott kéjelgőkkel szemben, de a rendőrség honlapján közölt statisztikából nem derül ki egyértelműen, hogy hány ilyen eset volt. A rendőrök tettenérés esetén nemcsak a prostituáltakkal, hanem a szolgáltatásokat igénybe vevőkkel szemben is eljárást indítottak: az év első három hónapjában összesen négy ilyen esetben jártak el. A szolgáltatást igénybe vevő férfiakat 20-25 ezer forintos pénzbírsággal sújtották.