Hideg vízzel hűti a légkondi nélküli buszokon utazókat a BKV

Vágólapra másolva!
Nincs légkondicionálás a BKV most forgalomba állított új Mercedes buszain, amelyeknek az ablakai sem nyithatók. Egy blog szerint többen rosszul lettek a melegben, a BKV szerint ez nem igaz, de ellenőröket vezényeltek a leginkább kritikus buszokra, hogy hideg vízzel kínálják az utasokat.
Vágólapra másolva!

Több utas is rosszul lett a BKV új beszerzésű, használt Mercedes Citaro buszain, mivel a jármű ablakai nem nyithatók, klíma pedig nem működik rajtuk - írta szerdán a BKV-figyelő blog. A blognak több utas is jelezte, hogy a nagy hőség miatt többen rosszul lettek, a buszok egy részén nem működik a klíma, vagy meleg levegőt fújtak az utastérbe.

"Nem igaz, hogy utasrosszullétek lettek volna" - írta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az [origo]-nak, miután rákérdeztünk a blog állításaira. A BKK szerint a nemrég beszerzett, most ideiglenesen forgalomba állított buszok kapcsán már tájékoztatták az utasokat, hogy a kocsik átmenetileg átalakítás nélkül kerültek forgalomba. A buszokat azért állították be, mert az egyik alvállalkozó, a Nógrád Volán visszavonta a buszait, és így a BKV-nak nem maradt elég járműve az előírt számú busz forgalomba adására.

A BKK azt ígéri, hogy a nyáron átalakítják a buszokat, de addig is a jelenlegi kialakítással és eredeti, a BKV buszaitól eltérő színükkel közlekednek. A BKK szerint a gyártó nem ajánlotta a BKV-nak, hogy kicseréljék a buszokon a nem nyitható ablakokat, de a használt Mercedes buszok nagyobbik részén van klímaberendezés, csak még nem üzemelték be őket. "A BKK soron kívüli intézkedéseket kért a buszok szállítójától és a BKV-tól annak érdekében, hogy mihamarabb működőképesek legyenek a klímák, ahol pedig ez nincs meg, ott nyáron fogjuk beszerelni ezeket, addig utasaink megértését és türelmét kérjük."

A BKK fontosnak tartotta azt is megjegyezni, hogy a buszok "éveken át közlekedtek Németország egyik legfejlettebb városában, ugyanilyen kialakításban, ugyanilyen ablakokkal, a magyarországihoz hasonló éghajlaton". Ugyanakkor azt is bejelentették, hogy "a leginkább kritikus, nyitható ablakokkal és működő klímaberendezéssel a fentiek szerint még nem rendelkező Mercedes buszokra" a BKK ellenőröket vezényelt, akik hideg vizet osztogatnak az utasokat.