Nem kifizetődő becsületesnek lenni a magyar fiatalok szerint

Vágólapra másolva!
Nem éri meg becsületesnek lenni a magyar fiatalok nyolcvan százaléka szerint. A 15-29 év közötti korosztály többnyire elutasítja a korrupciót, azonban egy jó egyetemre való bejutás vagy egy jó állás lehetősége felülírja morális elveiket.
Vágólapra másolva!

A magyar fiatalok szerint a becsületesség fontos, de nem kifizetődő tulajdonság ma Magyarországon - közölte a Transparency International Magyarország és a Kutatópont szerdán megjelent közös felmérésében. A közleményben ismertetett kutatás alapján a magyar fiatalok 80 százaléka szerint sokkal jobban boldogulnak manapság azok az emberek, akik készek hazudni, csalni, lopni, mint azok, akik becsületesen élik életüket.

A 15-29 éves fiatalok többnyire elutasítják a korrupciót, azonban a gazdasági kilátástalanság legtöbbször felülírja morális elveiket, így egy jó egyetemre való bejutás vagy jó állás reménye vonzóbb számukra, mint tisztességesnek maradni - áll a közleményben.

A megkérdezett fiatalok 90 százaléka szerint a korrupció jelen van a politikai életben, 84 százalékuk véli úgy, hogy korrupció tapasztalható az üzleti szektorban is. Ez utóbbi szektor megítélése igen rossz, a válaszadók 70 százaléka úgy véli, az üzleti tevékenységek során a felek gyakran vagy mindig fizetnek, illetve fogadnak el kenőpénzt.

A 15-29 éves fiatalok a legtöbb esetben a munkaerőpiacon találkoznak korrupcióval, a válaszadók 39 százaléka találkozott olyan esettel, amikor egy állás megszerzése során ismerős, barát vagy rokon részesült előnyben a többi jelölttel szemben.

A válaszadók többsége úgy véli, hogy a fiataloknak fontos szerepet kellene játszaniuk a korrupcióellenes küzdelemben, azonban úgy érzik, hogy manapság nem tudnak élni ezzel az eszközzel, mivel senki sem veszi őket komolyan. A válaszadók negyede jelentené csak mindössze, ha korrupciós esettel találkozna, mondván a bejelentésnek úgysem lenne hatása, illetve félnek a következményektől.