Rendet akar tenni a Nefmiben Orbán bizalmasa

Vágólapra másolva!
Régóta a Fidesz körüli meghatározó értelmiségiek egyike és Orbán Viktor miniszterelenök egyik bizalmasa Balog Zoltán, a csütörtökön lemondott Réthelyi Miklós nemzetierődorrás-miniszter hamarosan kinevezendő utódja. A rendszerváltás előtti ellenzéki tevékenysége miatt retorziókat is elszenvedő lelkész vezette már a Fidesz egyházügyi munkacsoportját és pártalapítványát, és 2006 óta viszi az emberi jogi ügyeket.
Vágólapra másolva!

"A jövőben a minisztérium vezetése a napi politikai életben tevőlegesen részt vevő személyt kíván" - indokolta lemondását a posztjáról csütörtökön távozott Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter. A kormányfőnek címzett levélben a távozó miniszter már utódjára, Balog Zoltán jelenlegi társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárra is célzott, aki - szemben az orvosprofesszor Réthelyivel - a Fidesz egyik erős embereként veheti át a csúcsminisztériumot. A váltás a minisztérium államtitkárait is érintheti majd, az [origo] információi szerint Balog szabad kezet kért a miniszterelnöktől a rendrakásra.

Az eredeti foglalkozását tekintve református lelkész Balog a Fidesz egyik befolyásos személyének számít. Bár a pártban nincs választott pozíciója, a Szövetség a Polgári Magyarországért nevet viselő pártalapítvány kuratóriumának elnökeként rendszeres résztvevője az elnökség üléseinek, így jelen van a legfontosabb döntések megszületésénél. Befolyása a Magyar Narancs korábbi portréja szerint annak köszönhető, hogy évek óta közeli barágság fűzi Orbán Viktor miniszterelnökhöz.

Az [origo] korábbi információi szerint Balog szabad kezet kért a miniszterelnöktől a rendrakásra, ami egyes államtitkárok leváltását is jelenti (forrásaink a legbiztosabbnak a kultúráért felelős Szőcs Géza leváltását nevezték). Réthelyi Miklós ezzel szemben nem válogathatta meg a az egyes szakterületekért felelős államtitkárait, őket - Jávor András közigazgatási államtitkárt kivételével - Orbán Viktor helyezte a posztjukra.

Balog az előző ciklusban, az emberi jogi bizottság elnökeként szerepet vállalt a 2006 őszén elkövetett jogsértések feltárásában, és egyik alapítója volt 2007-ben létrehozott Szabadság Körnek, amelyt korábban több fideszes forrás a Fidesz liberális tagozataként is emlegetett. Ennek ellenére államtitkári kinevezése után sokan kritizálták egyes, a cigányokkal kapcsolatos megnyilvánulásai miatt: a Heti Válasznak például egyszer azt mondta, "bizonyos értelemben" lehet cigánybűnözésről beszélni, ugyanis vannak olyan speciális bűncselekménytípusok, melyek elsősorban a roma közösségekben ütik fel a fejüket.

A cigányok ellen elkövetett sorozatgyilkosságok idején a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy "a cigányságra leselkedő legnagyobb veszély nem a rasszizmus, hanem a kilátástalanság". Az [origo]-nak adott idén januári interjújában pedig többek között azt mondta, a segélyek és a közmunkák új rendszeréből lesz, aki kimarad, és annak lehet, hogy rosszabb lesz, mint korábban, de ha a kormány nem alakítja át mindezt, akkor "ország nemcsak finanszírozhatatlan lesz, hanem élhetetlen is".

Balog Ózdon született, a debreceni református kollégiumban, majd a debreceni teológián és Németországban tanult. A rendszerváltás előtt kapcsolatot tartott az ellenzéki mozgalmakkal, így a Dialógus csoporttal és a Szegényeket Támogató Alappal (Szeta). Egyháza elmúlt rendszerbeli tevékenységének erős kritikusaként volt ismert, emiatt retorziók is érték. Balog nem sokkal a Fidesz megalakulása után csatlakozott a párthoz, és tanácsadóként tagja volt egyebek mellett a Fideszből később az SZDSZ-be távozó Fodor Gábor által vezetett egyházpolitikai munkacsoportnak.

1994-ben pozíciót ajánlottak neki a hivatalba lépő baloldali kormány mellett működő egyházügyi munkacsoportban, de visszautasította a felkérést. A kilencvenes évek elején letette a lelkészképesítő vizsgát, majd Bonnban élt, az ottani egyetemen a magyar protestáns teológia és az államszocializmus kapcsolatát tanulmányozta. Hazatérése után ismét a Fidesz szakértőjeként dolgozott - ekkor került közeli barátságba Orbán Viktorral -, és egy évig Mádl Ferenc államfő hivatalának társadalompolitikai főosztályát is irányította.