Gyurcsány állítja, csak inspirációt szerzett volt sógoráéktól

Vágólapra másolva!
Nem másolta le akkori sógora szakdolgozatát, de a forrásanyagok egy részét és az inspirációt az ő házukban szerezte - állította szerda este, az ATV-nek adott interjúban Gyurcsány Ferenc volt kormányfő. A főiskolai szakdolgozata miatt plágiumgyanúba keveredett politikus szerint nem lehet véletlen, hogy nincs meg egyik dolgozat sem, mert akkor kiderülhetne, hogy nem egyezik a két szöveg.
Vágólapra másolva!

Nemmel válaszolt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök arra a kérdésre, hogy másolta-e a szakdolgozatát vagy annak egy részét az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este. Gyurcsány azt mondta: a diplomamunkájához a forrásanyagok egy részét és az inspirációt a Rozs család balatonfüredi házában szerezte, de nem másolta le akkori sógora szakdolgozatát.

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a plágium csak úgy bizonyítható, ha a két dolgozat megegyezik, mivel azonban mind az ő diplomamunkája, mind egykori sógoráé, Rozs Szabolcsé eltűnt a pécsi egyetemről, az ügyben csak sejtetni vagy gyanúsítgatni lehet.

Szerinte nem tekinthető hitelesnek az a dokumentum, amelyet a Hír TV Rozs Szabolcs szakdolgozataként mutatott be, mivel az nem hivatalos, nem iktatta az egyetem. Gyurcsány szerint az is elképzelhető, hogy az iratot az ő "ellopott" szakdolgozata alapján, utólag állították össze, ismerve 1984-es diplomamunkájának ma is fellelhető bírálatát, az abban megfogalmazott hibákat, hiányosságokat.

Gyurcsány szerint mind az ő diplomamunkáját, mind sógoráét ellopták az egyetemről, szerinte nehezen hihető, hogy véletlenül éppen ez a kettő tűnt el. Arra a kérdésre, hogy volt-e köze a dolgozatok eltűnéséhez, kilopásához Gyurcsány Ferenc határozottan nemmel válaszolt.

A politikus megnyugtatónak nevezte, hogy a Pécsi Tudományegyetem kiterjeszti az intézményben és jogelődeinél tárolt diplomamunkákkal foglalkozó tényfeltáró bizottság feladatkörét, így a testület az ő szakdolgozatának eltűnésével és az azzal kapcsolatos plágiumgyanúval is foglalkozik majd. Szerinte tisztességes és hiteles vizsgálatot csak az egyetem folytathat arról, hogy az ellene felhozott vád igaz-e, bizonyítható-e.

Azt, hogy négy év elteltével a sógoráéval azonos címen adott be szakdolgozatot, nem találta furcsának. Szerinte a témamegjelölés - A Balaton-felvidék szőlészete és borászata - "meglehetősen általános", a család pedig Balatonfüreden lakott.

Gyurcsány azt is mondta, dolgozatához a forrásmunkák egy részét és az inspirációt a Rozs család füredi házában szerezte. Azt mondta: azok a családtagok, akik most csaknem harminc év távlatából állítják, hogy ott nem találhatott a témába vágó szakirodalmat, nem mondanak igazat. "Sok anyag volt ott, ebben a témában jó néhány anyag. (...) Szakkönyv, beszámoló, kézirat" - mondta. Szerinte egykori sógora is dolgozhatott ezekből.

Gyurcsány közölte, nem megy bele abba a "zsákutcába", amelynek a végén "a politikai halál" van, nem fogadja el, hogy neki, a megvádoltnak kell bizonyítani az igazát, nem azoknak, akik plágiummal gyanúsítják. Közölte, nem változott a véleménye a plágium erkölcsi megítéléséről, de kijelentette: "tudom, hogy ebben az ügyben nincsen plágium". Bejelentette, hogy helyreigazítást kért az őt megvádoló Magyar Nemzettől, és ha a napilap nem tesz eleget ennek, akkor pert indít ellene.

A Hír TV Célpont című műsora a múlt pénteken számolt be arról, hogy Gyurcsány ugyanolyan címen adott be szakdolgozatot, mint volt sógora négy évvel őelőtte. A Hír TV vasárnap este azt állította, hogy a bírálat alapján rekonstruált 35 oldalas Gyurcsány-dolgozat minden ponton egyezik volt sógoráéval, és a feltárt egyezések erősítik a plágiumgyanút.

Gyurcsány Ferenc május elsejei beszédében képtelennek nevezte a plágiumvádat, és azt közölte: nemcsak az egyetemen őrzött szakdolgozatának eltűnése miatt tesz feljelentést, hanem azokat is beperli, akik azt állítják, hogy plagizált.