Az új tűzoltóriasztási rendszer okozta a márciusi pomázi tragédiát

Vágólapra másolva!
Az egy halálos áldozatot követelő márciusi pomázi lakástűzről készített vizsgálat eredménye szerint az átalakított riasztási rendszer miatt következett be a tragédia. A település tűzoltóparancsnoka szerint a régi rendszerben lett volna esély az életmentésre, a vizsgálatot elvégző bizottság pedig az új riasztási rendszer hibái miatt az ombudsmnahoz fordul.
Vágólapra másolva!

A fegyelmi vizsgálat megállapítása szerint sem a pomázi tűzoltóság ügyeletes tisztje, sem a szolgálatparancsnok sem felelős azért, hogy a márciusi pomázi lakástűzben meghalt egy nő és az oltás során megsérült egy tűzoltó - közölte az önkormányzati tűzoltóság parancsnoka, és hozzátette: a haláleset az új riasztási rendszer következménye.

A Pest megyei településen lévő Lóczy Lajos utca egyik családi házában március 6-án keletkezett tűz, a baleset következtében egy 82 éves nő meghalt, 83 éves férje és 58 éves fia pedig füstmérgezést szenvedett, az oltás során megsérült egy tűzoltó, akit égési sérülésekkel vittek az orvosi ügyeletre.

Az ügyeletes félreértette a címet

Az eset fegyelmi vizsgálatának eredménye másodpercre lebontva részletezi az első segélykérő hívástól a tűzoltás megkezdéséig eltelt több mint negyedórát. E szerint a tűzjelzés - az országos katasztrófavédelmi főigazgató által január 26-tól megváltoztatott riasztási rendszer alapján - a 105-ös telefonszámon elsőként a megyei katasztrófavédelemhez futott be, majd továbbították a szentendrei tűzoltóság híradóügyeletére, de kárhelyszín utcanevének továbbítása ekkor már nem volt pontos.

Szentendre riasztotta a pomázi tűzoltókat, de a pomázi ügyletes a rádióforgalmazásban az utcanévből tisztán csak a Lajost értette, a Kossuth Lajos utca 3. címre töltötte ki a káreset-felvételi lapot, és közben a saját riasztási rendszerét használva, riasztotta a pomázi önkéntes tűzoltókat, és közben megpróbálta pontosítani a címet. A jelentés szerint a pomázi gépjárműfecskendők még a laktanyában voltak, amikor a szentendrei tűzoltók megerősítették: a Vróczy út 3. a tűzeset pontos címe. A pomázi 1-es gépjárműfecskendő 6 önkéntes tűzoltóval a Kossuth Lajos utca 3-ba vonult. Mivel tüzet nem találtak, címpontosítást kértek, majd tovább vonultak a pontosított Vróczy utca 3. címre, ahová a szentendrei ügyelet riasztása lapján a rendőrök és az Elmű szakemberei is felvonultak.

A vizsgálat szerint a riasztási rendszer a hibás

A tűzeset valós, Lóczy utcai címét végül egy a helyszínen tartózkodó szabadnapos szentendrei tűzoltó jelentette telefonon a szentendrei tűzoltóságnak, és megerősítette, hogy még mindig van bent egy ember az égő házban. Az egységek, a fővárosból is riasztott tűzoltókkal együtt csak ekkor indultak a jó címre, majd kezdték meg a tűz oltását.

A fegyelmi vizsgálat megállapította: "a pomázi híradó-ügyeletes a körülményekhez képest a lehető legrövidebb időn belül próbálta a pontos címet megtudni, közben a riasztást elvégezni, a beérkező telefonhívásokat fogadni", és az információt nem ő értette félre. Az oltás során megsérült tűzoltó ügyében megállapították: a tűzoltó teljes védőfelszerelést viselt, csakúgy mint a rajparancsnok. A forrázásos sérülését a légzőkészülék maszkjának szélén szerezte, amelyet okozhatott a visszacsapódó vízgőz vagy az izzadság is. "A szolgálatparancsnok a káresetnél irányítói feladatokat nem végzett, így a sérüléssel kapcsolatban felelőssége nem állapítható meg" - olvasható a jelentésben.

A pomázi tűzoltóparancsnok által lefolytatott fegyelmi vizsgálat megállapítása szerint ha a riasztás közvetlenül hozzájuk fut be, akkor az indulástól számított 3 percen belül a helyszínen lettek volna, így életmentésre még lett volna esély. A riasztási rendszer átalakításával kapcsolatban a bizottság megállapította: minél több ügyeleten keresztül jutnak el a jelzések a beavatkozó tűzoltóságokhoz, annál nagyobb a valószínűsége az információk torzulásának, elvesztésének, és ezért nem az ügyeleteket ellátók, hanem az új riasztási rendszer okolható, amely véleményük szerint nem a lakosság védelmét szolgálja. Mivel bizonyítható, hogy az intézkedés óta hasonló pontatlan és késedelmes jelzések folyamatosan előfordulnak, így a fegyelmi bizottság azt javasolja, az új riasztási rendszer hibáiról tájékoztassák az alapvető jogok biztosát, valamint a környező települések önkormányzatait. A megyei igazgatóság korábban azt állapította meg: nem hozható semmilyen összefüggésbe a lakástűzben elhunyt 82 éves asszony halála a bevetés-irányítási rendszer átalakításával vagy a tűzoltói beavatkozással.