Tarlóson nem jutna át a városligeti majális betiltása

Vágólapra másolva!
A szakszervezetek már aláírásokat gyűjtenek, Tarlós István szerint viszont politikai hisztériakeltés, hogy betiltanák a hagyományos városligeti majálist. Az MSZOSZ egy hivatalvezető mondataitól ijedt meg, de a főpolgármester állítja, rajta nem jutna keresztül, ha ilyen előterjesztés készülne.
Vágólapra másolva!

Május 1-jén a szakszervezetek aláírásgyűjtésbe kezdtek, amiért állítólag a főváros a jövőben semmilyen rendezvényt nem engedne a budapesti Városligetbe. "Az egészből összesen annyi igaz, hogy a városligeti zöldterületeket az eddigieknél jobban szeretnénk karbantartani. De ebből azt a következtetést levonni, hogy a május 1-jei szakszervezeti majálisokat be akarnám tiltani, az egyszerűen baromság" - mondta Tarlós István főpolgármester az [origo]-nak.

Hernádvölgyi Andrea, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) alelnöke szerint még márciusban, az idei majálisról szóló egyeztetésen jelezték nekik, hogy azzal kell számolni, jövőre már nem lehet a Városligetben a hagyományos szakszervezeti majális. Az alelnök szerint méltányolható a park védelme, de az ő évi egy rendezvényük nem jelent akkora tehertételt, amelyet ne bírna el a Városliget.

Az [origo]-nak megküldött emlékeztető tanúsága szerint az egyeztetésen György István főpolgármester-helyettes titkárságvezetője azt mondta: a főpolgármesteri hivatal koncepciót készít a Városliget védelme érdekében, "amelynek célja a rendezvények számának jelentős csökkentése és a park pihenő funkciójának erősítése, ezért az ilyen típusú rendezvények helyszíneként a Népliget használatát javasolja."

Tarlós szerint viszont a hivatalvezető "nem kompetens a kérdésben", ha a városházán bárki koncepciót készít, azt mindenképpen be kell mutatni neki. "Majd én eldöntöm, hogy bemehet-e a közgyűlés elé" - fogalmazott a főpolgármester, aki "merő politikai hisztériakeltésnek" minősítette a szakszervezetek aláírásgyűjtését, és kifogásolta, hogy az MSZOSZ vezetői nem hívták fel őt az akció előtt.

A főpolgármester szerint helyettesei, Hutiray Gyula és Gyürgy István felügyeletével és a Főkert Zrt. bevonásával valóban készül a Városliget-koncepció, amelynek célja a zöldterület hatékonyabb védelme, de rajta úgysem jutna át, ha abban véletlenül a majális betiltása is szerepelne. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes már tavaly májusban azt mondta az [origo]-nak, hogy a Városligetben meg kell oldani többek közt a parkolási problémákat, illetve a bazár helyzetét.

A fővárosi közgyűlés legutóbbi, április 25-i ülésén elfogadta a közterületen rendezett futóversenyek számának korlátozásáról és a sportesemények utáni közterület-használati díj szedéséről szóló javaslatot. A kialakult vita miatt azonban elnapolták a döntést arról a javaslatról, amely megakadályozhatta volna, hogy júliusban meg lehessen tartani a melegfelvonulást, mivel nem kaphatnának közterület-használati engedélyt a "megbotránkozást keltő vagy obszcén" rendezvények.