Sorsukra hagyták a fulladozó halakat a Tiszánál

Az áradó Tisza és ártere Szolnok és Szajol között 2010.06.10-én
Vágólapra másolva!
Fulladozni és pusztulni kezdtek a halak egy hatalmas, a Tisza mentén elnyúló kubikgödörben, amelybe a folyó áradása töltött vizet és halakat, és amely a meleg miatt most összezsugorodott. A vízügyi hatóság menteni kezdte a halakat, de miután rájött, hogy tájidegen fajták, abbahagyta.
Vágólapra másolva!

Halpusztulást észleltek a Tisza Szolnok és Szajol közötti hullámterében lévő, mintegy másfél kilométer hosszan elnyúló kubikgödörben, amely a folyó áradásakor töltődött fel vízzel és telt meg állatokkal - közölte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Köti-vizig) sajtóreferense, Nagy Réka. A kubikgödör vízfelülete az elmúlt hetekben a szokatlanul meleg, csapadékmentes tavaszi időjárás következtében minimálisra zsugorodott, a vízben oxigénhiány lépett fel, és ez a halak számára kedvezőtlen állapot idézte elő pusztulásukat - tette hozzá.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Az áradó Tisza és ártere Szolnok és Szajol között 2010 nyarán. A halak az idén is így kerültek a kubikgödörbe

A Köti-vizig, a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága, valamint a Halász Kft. szakemberei elkezdték a még élő halállomány átmentését a Tiszába. Kiderült azonban, hogy a halak zöme tájidegen kárász és törpeharcsa, amelyek áttelepítése az élő Tiszába nem megengedett. Emiatt a halmentést átmenetileg felfüggesztették.

A Köti-vizig a következő hetekben folyamatosan felméri a halászati hasznosítás alatt nem álló hasonló víztesteket. Mivel az előrejelzések szerint jelentősebb csapadék és árhullám továbbra sem várható, újabb halpusztulásokra lehet számítani - mondta a sajtóreferens.