A gyakorló tanításon sem vett részt a főiskolás Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Rengeteg dolga volt KISZ-titkárként, ezért kapott felmentést a kötelező gyakorló tanítás alól főiskolásként Gyurcsány Ferenc - állítja a Hír TV. A Célpont riporterének annak a pécsi általános iskolának az egykori igazgatója adott interjút, amelyikben a volt kormányfőnek teljesítenie kellett volna tanári tanulmányaihoz kapcsolódó feladatát.
Vágólapra másolva!

Kötelező lett volna, ennek ellenére Gyurcsány Ferenc - tanárképzős hallgatóként - nem vett részt gyakorló tanításon a pécsi Meszesi Általános Iskolában - írja a Magyar Nemzet online odala a Hír Tv Célpont című, péntek este adásba kerülő műsorának előzetesére hivatkozva. A volt kormányfő azért kért és kapott felmentést, mert akkoriban nyerte el főiskolai KISZ-titkári székét és rengeteg dolga volt - mondta a képzésnek helyet adó általános iskola egykori igazgatója a műsor riporterének.

A főiskola 1982-es tanulmányi és vizsgaszabályzata szerint ameddig a hallgató az előírt szakmai és tanítási gyakorlatokat nem teljesíti, addig a végbizonyítvány sem állítható ki, ami az oldal szerint az államvizsga, így a diploma előfeltétele.

A Pécsi Tudományegyetemen csütörtökön találták meg Rozs Szabolcs dolgozatát. Rozs Gyurcsány Ferenc sógora volt, a volt miniszterelnök az övével azonos, A Balaton-felvidék szőlészete és borászata címen adott le dolgozatot ugyanazon az egyetemen négy évvel később, az ő dolgozatának csak a bírálata van meg. Az egyetemen korábban azt mondták, hogy egyik dolgozatot sem találják.

Rozs Szabolcs szakdolgozatának otthon őrzött példányát a múlt héten mutatta be a Hír TV, Gyurcsány Ferenc azonban megkérdőjelezte a dokumentum hitelességét, mondván, hogy az nem hivatalos, nem iktatta az egyetem. A politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorában szerda este azt mondta: elképzelhető, hogy azt az ő "ellopott" szakdolgozata alapján, utólag állították össze, ismerve 1984-es diplomamunkájának ma is fellelhető bírálatát, az abban megfogalmazott hibákat, hiányosságokat. Egyúttal hangot adott annak a meggyőződésének, hogy diplomamunkáját és sógoráét is ellopták az egyetemről, mondván, nehezen hihető, hogy véletlenül éppen ez a kettő tűnt el.

A HírTV még pénteken Célpont című műsorában készített riportot arról, hogy négy évvel Gyurcsány Ferenc előtt majdani sógora, Rozs Szabolcs a volt miniszterelnökével megegyező címen adott le szakdolgozatot a pécsi tanárképző főiskolán. Gyurcsány Ferenc a HírTV-nek először azt mondta, nem tudott arról, hogy előtte más is leadott volna hasonló témájú dolgozatot a főiskolán. Miután azonban közölték vele, hogy a sógora is ugyanolyan címmel adta le szakdolgozatát nála négy évvel korábban, úgy reagált, hogy akkor feltehetően ő is olvashatta azt.

A HírTV Gyurcsány Ferenc szakdolgozatának bírálata alapján próbálta meg rekonstruálni az eltűnt 35 oldalas dokumentumot. Ennek során több olyan, a bírálatban jelzett hibát találtak, amely - még az oldalszámozás alapján is - megegyezik Rozs Szabolcs négy évvel korábbi munkájában olvasható hibákkal, hiányosságokkal. Gyurcsány a Facebook-oldalán "mocskos játéknak" minősítette a HírTV riportját, és bejelentette, hogy lopás miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz, amiért eltűnt a szakdolgozata az egyetemről.

Gyurcsány előbb technika és biológia szakos tanárként szerzett diplomát, majd közgazdászként végzett. 1990-ben írt közgazdász-szakdolgozata sincs meg. Azt a Janus Pannonius Tudományegyetem szerint 1996-ban leselejtezték, mivel a bírálók külön javaslata hiányában öt év után ez volt a szokás.