Vádemelesi javaslat a volt miniszter ellen

Vágólapra másolva!
Vádemelési javaslattal lezárta a Gyenesei István volt önkormányzati miniszter ellen magánokirat-hamisítás miatt folytatott nyomozást a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság - írja a Magyar Nemzet. Az ügyészségnek harminc napon belül kell döntenie a vádemelésről. A volt miniszter korábban koncepciós eljárásról beszélt.
Vágólapra másolva!

Pénteken érkezett meg a Székesfehérvári Városi Ügyészségre a rendőrség vádemelési javaslata Gyenesei István volt önkormányzati miniszter ellen. A volt országgyűlési képviselőt, a Somogyért Egyesület elnökét magánokirat-hamisítással gyanúsítják, az ügyészségnek harminc napon belül kell döntenie a vádemelési javaslatról.

Gyenesei Istvánt, a Gyurcsány-kormány önkormányzati miniszterét tavaly év végén hallgatta ki gyanúsítottként a rendőrség. Gyenesei a gyanúsítás ellen panasszal élt. Az ügyben a Somogy Megyei Területi Választási Bizottság még szeptemberben tett feljelentést, miután két nap alatt két egymásnak ellentmondó dokumentumot kapott Ormai István megyei képviselői mandátumáról. Gyenesei ugyanis munkatársával szeptember 14-én olyan beadványt juttatott el a testülethez, amelyben jelezték, hogy a mellékelt nyilatkozat szerint Ormai István lemondott megyei képviselői mandátumáról.

A politikus, aki korábban szakított a Somogyért Egyesülettel, két nappal korábban közölte a bizottsággal, hogy nem mondott le tisztségéről. Azt állította, a Gyeneseiék által benyújtott, szeptember 12-ei keltezésű dokumentumot nem írta alá, csak egy dátum nélküli biankó nyilatkozatot, de azt sem tavaly szeptemberben, hanem még 2010 októberében, és állítása szerint csak nyomás hatására. A területi választási bizottság ezután arról határozott, hogy a rendőrségnek kell kiderítenie, történt-e jogszabálysértés az ellentmondó nyilatkozatok ügyében.

Gyenesei korábban többször is foglalkozott az üggyel a blogjában, és azt írta, "ha nem koncepciós eljárásról van szó, ha az igazságszolgáltatás nem került pártpolitikai befolyásoltság alá, akkor bűncselekmény hiányában ez is rövidesen lezárul". Ugyanebben a bejegyzésben azt is állította, hogy Ormai felhatalmazta a Somogyért Egyesületet "a dátum akkori ráírására és a mandátumról való lemondásának benyújtására", és szerinte ezt dokumentumok is bizonyítják.