Vágólapra másolva!
Visegrádon és a Csongrád megyei Öttömösön is független jelöltek - Félegyházi András, illetve Dobó István - nyerték az időközi polgármester-választásokat. Visegrádon a nagy egyet nem értés, Öttömösön halálozás miatt írtak ki időközi választást.
Vágólapra másolva!

Félegyházi András kapta a legtöbb voksot a visegrádi időközi önkormányzati választás négy független polgármester-jelöltje közül, így ő lett a város új polgármestere - közölte a település jegyzője vasárnap késő este. Az időközi polgármester- és képviselőválasztást a testület önfeloszlatása miatt kellett kiírni.

A közel 60 százalékos részvétellel lebonyolított választáson Félegyházi András 359 szavazatot kapott, így legyőzte a volt polgármester Abonyi Gézát, akire 315-en voksoltak. A harmadik helyet 182 szavazattal Lelkes László szerezte meg, míg az utolsóként befutott Balázs Mária Annára 15-en voksoltak.

Az ország második legkisebb, 1 800 lakosú városának képviselő-testületébe 24-en szerettek volna bejutni, de hogy végül kikből áll majd a 6 tagú testület, az később, a szavazatok összeszámlálása után derül ki.

Lejárató stílusban vitáztak

A képviselő-testület február 29-én - Zeller Tibor független képviselő indítványát elfogadva - oszlatta fel magát. Zeller szerint olyan mértékű egyet nem értés jellemezte a munkájukat, ami már Visegrád fejlődését akadályozta, így nem látott más megoldást, mint az önfeloszlatás kezdeményezését.

Abonyi Géza jegyző szerint a testületi tagok egy ideje elfogadhatatlan hangnemben, nemcsak magukat, hanem a várost is lejárató stílusban vitatkoztak, amiről szinte mindenki tudomást szerzett a helyi televízió közvetítései alapján. A feszült légkör és a bizalomhiány többször a működőképesség határára sodorta az önkormányzatot.

Dobó István nyert Öttömösön

Dobó István lett a vasárnapi időközi polgármester-választás győztese a Csongrád megyei Öttömösön; a függetlenként induló politikus a 2010-es önkormányzati választáson kihívója volt a februárban elhunyt polgármesternek, Bata Ferencnek.

Gyárgyán István jegyző szerint az 576 választásra jogosultból több mint 339-en adták le voksukat vasárnap, ami 58,85 százalékos részvételi arányt jelent. A szavazatok összesítése után Dobó István 135 szavazattal elfoglalhatja a község polgármesteri székét. A több mint 700 fős településen az időközi választást azért írták ki, mert a községet vezető Bata Ferenc februárban elhunyt. Négy független jelölt mérette meg magát, köztük az elhunyt polgármester fia és a korábbi alpolgármester is.