Hangfelvétel készült a nemkívánatos művészek listázásáról

Vágólapra másolva!
Egy egri önkormányzati bizottság tavalyi ülésén felmerült, hogy listát kell készíteni azokról a művészekről, akik politikailag nemkívánatosak a fideszes többségű városban, ezért nem lehet szerepeltetni őket önkormányzati eseményeken - állítja a stop.hu egy birtokába került hangfelvételre hivatkozva. A fideszes polgármester vizsgálatot indított.
Vágólapra másolva!

Az egri önkormányzat idegenforgalmi bizottságának egyik tavalyi ülésén felkérték az egyik fideszes képviselőt, hogy állítson össze listát a nemkívánatos személyekről - írja a stop.hu. A lap azt állítja, hogy egy birtokába került hangfelvétel szerint a bizottsági ülésen vita alakult ki arról, hogy le kell-e tiltani valakit egy önkormányzati kulturális rendezvényről azért, mert nem állt ki egyértelműen a kormánykoalíció politikája mellett.

A beszélgetés során az ülés egyik résztvevője kijelentette, hogy például Székhelyi Józsefet nem kellett volna azért bojkottálni, "mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi egy SZDSZ-es büdös zsidó". Felvetette azt is, hogy lehet, hogy szelektálni kell a meghívottak között politikai alapon, de ennek a művészethez semmi köze - írja a stop.hu a hangfelvételre hivatkozva.

Egy másik résztvevő - a stop.hu szerint Pataki Zsuzsa, az egri Művészetek Háza Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója - ezután kijelentette, hogy neki nem kötelessége figyelembe venni egy-egy művész politikai beállítottságát, amikor összeállít egy kulturális programot, ezért azt kérte az egyik fideszes képviselőtől, hogy "a szakmai munkát megkönnyítendő, állítson össze egy listát, hogy kik azok az előadóművészek, akik nem kívánatosak Egerben".

Az önkormányzat a stop.hu szerint korábbi megkeresésükre azt írta, hogy a lap által "idézett bizottsági ülésről készült feljegyzés nem szó szerinti jegyzőkönyv, hanem egy szakmai beszélgetés rövidített, leegyszerűsített változata, épp ezért nem mindig életszerű". Az önkormányzat rágalomnak nevezte, hogy politikai alapon szelektálnának az önkormányzati események fellépői között.

Hétfőn Habis László fideszes egri polgármester vizsgálat lefolytatására kérte az önkormányzat ügyrendi bizottságát. Habis az MTI-nek kijelentette, Egerben nem volt, nincs és soha nem is lesz nemkívánatos művészekről készült tiltólista. "A kulturális életben kifejezetten a sokszínűség híve vagyok. A lista készítéséről szóló felvetést és a kulturális élet szereplőinek politikai alapú megbélyegzését abszurdnak, elfogadhatatlannak tartom" - írta a polgármester.

A polgármester hétfőn levélben kérte meg a pénzügyi és ügyrendi bizottság elnökét, hogy nyilvánítson véleményt a tavaly szeptemberi bizottsági vitáról és adjon tájékoztatást arról, hogy történt-e jogszabálysértés.