Vágólapra másolva!
Nevelő hatással bírna a közérdekű munka - ezzel indokolja a parlament egyik bizottsága, hogy a jövőben szabadságvesztés helyett dolgozni küldjék azokat a 16 év feletti fiatalkorúakat, akiktől nem tudják behajtani a kiszabott pénzbüntetést.
Vágólapra másolva!

A hatályos büntető törvénykönyv módosításával tenné lehetővé a parlament alkotmányügyi bizottsága, hogy közérdekű munkára is átválthassák a 16 éven felüli fiatalkorúakra kiszabott, behajthatatlan pénzbüntetéseket. A gyermekbarát igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó törvénymódosításhoz kedden benyújtott javaslat indoklása szerint a fiatalkorúakra kiszabott közérdekű munka nevelő hatású.

A jelenlegi törvényi szabályozás szerint fiatalkorúra akkor lehet kiszabni pénzbüntetést, ha önálló keresete vagy megfelelő vagyona van. A behajthatatlan pénzbüntetést pedig szabadságvesztésre kell átváltani. Az alkotmányügyi bizottság viszont azt is lehetővé tenné, hogy a behajthatatlan pénzbüntetést közérdekű munkára váltsák át a 16 éven felüli fiatalkorúaknál.

A közérdekű munkát úgy kellene megállapítani, hogy egy napi pénzbüntetésnek egy napi közérdekű munka feleljen meg. Ha a fiatalkorú a munkakötelezettségnek önként nem tesz eleget, a közérdekű munkát vagy annak hátralévő részét szabadságvesztésre kellene változtatni, méghozzá úgy, hogy hat óra közérdekű munka egy napi szabadságvesztéssel legyen egyenlő.