A parlamentben vizsgálná Simicskáékat a Jobbik

Vágólapra másolva!
Vona Gábor Jobbik-elnök azt javasolja, hogy álljon fel parlamenti vizsgálóbizottság a Fideszhez kötődő üzletemberek - például Simicska Lajos és Nyerges Zsolt - tevékenységének vizsgálatára. A Jobbiknak egyedül nincs elég képviselője ahhoz, hogy elérje a bizottság felállítását, de a kormányközeli üzleti körök tevékenységét más ellenzéki pártok is firtatták már.
Vágólapra másolva!

Országgyűlési vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Jobbik a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendelései jogszerűségének átvilágítása érdekében - jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke.

Vona szerint az elmúlt hetekben Simicska Lajos és Nyerges Zsolt kormányzati kapcsolataitól és állami megrendeléseitől (ezekről részletek ezekben a cikkekben) "hangos a média és a politika". A pártelnök utalt arra is, hogy hétfőn a parlamentben Orbán Viktor is kapott kérdést a Fideszhez kötődő üzletemberekről, és Vona szerint a miniszterelnök nem oszlatta el a felmerült gyanút az állami megrendelések törvénytelenségeivel kapcsolatban.

Vona Gábor közölte, hogy a vizsgálóbizottság felállításáról szóló határozati javaslatot kedden e-mailben elküldi az összes parlamenti frakció vezetőjének, jövő hétfőre pedig ötpárti egyeztetést kezdeményez a témában. A jogszabályok szerint a parlamenti képviselők legalább ötödének (vagyis 78 képviselőnek) a támogatása kell a testület felállításához. Ennyi képviselővel egyik ellenzéki párt sem rendelkezik önmagában, így szükség lesz az összefogásra a bizottság felállításához.

Vona szerint "furcsa lenne, ha az ellenzéki pártok nem támogatnák ezt a kezdeményezést". Ezzel vélhetően arra utalt, hogy az LMP is többször firtatta már a kormányzati kötődésű üzleti körök tevékenységét, Orbánt is Karácsony Gergely LMP-s képviselő kérdezte hétfőn. Az [origo] LMP-s forrásból úgy értesült, hogy a párt frakciója pénteken dönt arról, támogatják-e a jobbikos kezdeményezést. Karácsony Gergely tudósítónk kérdésére a parlamentben megjegyezte, hogy személyes véleménye az, hogy ők minden vizsgálóbizottságot támogatnak.

A Vona által emlegetett egyik üzletember, Simicska Lajos a kilencvenes évek közepén a Fidesz gazdasági igazgatója volt, az első Orbán-kormány hivatalba lépésekor az APEH elnöke lett, és ugyan egy évvel későbbi lemondása után eltűnt a nyilvánosság elől, a párt több politikusa szerint jelenleg is fontos gazdasági háttérembernek számít. Szoros üzleti kapcsolatban áll Nyerges Zsolttal, akivel közösen tulajdonolnak egy közterületi reklámcéget, amely az utóbbi években számos állami megrendeléshez jutott.

Kapcsolódási pontot jelent közöttük a szintén sok állami megbízáson dolgozó Közgép nevű építőipari cég, amelynek elnöke Nyerges Zsolt, tulajdonosa pedig a Népszabadság által április közepén idézett dokumentum szerint Simicska Lajos. (Ezt az állítást azóta sem kommentálta sem a Közgép, sem Simicska.) A cégekről és az üzletember tevékenységéről részleteket talál ezekben a cikkekben.