Vágólapra másolva!
Augusztus 28-áig, újabb három hónappal meghosszabbította az 1956-os forradalmat követő megtorlásokat belügyminiszterként irányító Biszku Béla ügyében indult nyomozást a Fővárosi Főügyészség - tudta meg a Magyar Hírlap Skoda Gabriellától, az ügyészség szóvivőjétől.
Vágólapra másolva!

Eddig a Biszku-ügyben senkit nem hallgattak ki tanúként, és senkit nem gyanúsítottak meg, az ügyészség egyelőre az iratokat tanulmányozza - mondta a Magyar Hírlapnak Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Skoda Gabriella közölte, hogy újabb három hónappal, augusztus 28-áig meghosszabbította az ügyészség a nyomozást.

Biszku Béla ellen jobbikos képviselők tettek feljelentést a tavaly elfogadott, emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvény alapján. Az ügyészség a feljelentés alapján február végén indította el a nyomozást több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított, emberiesség elleni bűncselekmény gyanújával.

Az Országgyűlés tavaly december 30-án minősítette elévülhetetlennek az emberiesség elleni bűncselekményeket, és határozott a kommunista diktatúrában elkövetett egyes bűncselekmények üldözéséről a fideszes Gulyás Gergely javaslatára. Az indítványt egyhangúlag elfogadta a parlament.

Gulyás Gergely korábban azt mondta, a törvénnyel lehetővé tennék, hogy az 1956-os forradalom utáni megtorlások "megrendelőit" és esetlegesen az akkori igazságszolgáltatás szereplőit emberiesség elleni bűntettek miatt felelősségre vonják. Hozzátette, előterjesztésük egy igen szűk személyi kört, legfeljebb néhány tucat embert érintene. Közülük megnevezte Biszku Béla korábbi kommunista belügyminisztert, a forradalom utáni megtorlások egyik irányítóját.