Két nap alatt lezavarták Balog felkenését

Vágólapra másolva!
Szerdán délután kinevezik az erőforrás minisztérium élére Balog Zoltánt. Balog hétfőn és kedden még a parlamentet járta, hogy terveiről meséljen a képviselőknek.
Vágólapra másolva!

Hétfőn kezdődött és kedden még javában válaszolgatott a parlamenti bizottságok kérdéseire Balog Zoltán, aki átveszi a Nemzeti Erőforrások Minisztériumának vezetését Réthelyi Miklóstól. Szerdán délután fél négykor a Sándor-palotában Kövér Lászlótól át is veszi a kinevezését, hétfőn pedig a parlamentben leteszi a miniszteri esküt, így hivatalosan május 14-től lesz miniszter.

Miniszterjelölti meghallgatásain Balog többek között arról beszélt, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy még a szakmunkásképzőkben is legyen egy minimális tananyag, amelyet kötelező elsajátítani. A magánbiztosításnak szerinte csak kiegészítő szerepe lesz az egészségügyben, a gyógyszerkasszában pedig még mindig van tartalék, így lehet spórolni a betegek terheinek növelése nélkül. A közmunkások 47 ezer forintos bérével kapcsolatban fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy elvájon egymástól a segély és a közmunka bérezése, mert az "húzza be a munka világába az embereket".

A miniszterjelölt elismerte, hogy megeshet, hogy el kell halasztani a pedagógusok béremelését, a jogász- és közgazdászképzésben tanulóknak pedig nem okozhat gondot a tandíj. Önkritikusan nyilatkozott a kormány tevékenységéről, de kitért a kérdés elől, hogy leváltaná-e Alföldi Róbertet a Nemzeti Színház éléről.