Orbán szomorú félidejéről ír a Spiegel

Orbán Viktor miniszterelnök élő adásban interjút ad a Magyar Rádió stúdiójában, az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Vágólapra másolva!
Magyarország helyzete alig lehetne elkeserítőbb: pénzügyi csőd fenyeget, lejtőn a gazdaság, a társadalom megosztott, soha más uniós ország nem volt még ennyire elszigetelve - írja a Spiegel német magazin Orbán Viktor miniszterelnökségének félidejéről.
Vágólapra másolva!

Másként képzelhette el hivatali idejének félidejét Orbán Viktor magyar miniszterelnök - írja a Spiegel német magazin angol nyelvű internetes kiadásában is elérhető összefoglalójában. Az Orbán szomorú félidős értékelése című írás szerint hiába ígért új rendet a magyar miniszterelnök két évvel ezelőtti elsöprő választási győzelmekor, Magyarország helyzete alig lehetne elkeserítőbb: pénzügyileg az összeomlás szélén egyensúlyoz, a gazdasága lejtőre került, az elszegényedés társadalmi feszültségeket szül, a társadalom megosztott, és soha más uniós ország nem volt még ennyire elszigetelve.

A lap részletezi Orbán gondjait, kezdve Schmitt Pál államfő kényszerű távozásával, és utódja, Áder János megválasztásával. Áder pályájának összegzése során megjegyzik, feltehetően megkérdőjelezhetetlen lojalitásának köszönheti a pozíciót. Orbán nem kockáztathatja, hogy az elnök megakadályozza a törvények aláírását, amelyben Áder közvetlen elődje nagy segítségére volt - írja a Spiegel - mivel még számos törvényt kell elfogadtatnia, többek között a legfrissebb adótervekről szóló jogszabályokat.

Írnak a kormány egyre csökkenő támogatottságáról, amit elsősorban az erőszakos politikájának köszönhet, de megemlítik Orbán gyakran tőkeellenes retorikáját, amellyel szemben állnak a kormány társadalomellenesnek értékelhető intézkedései: a munkanélküli-segély, a nyugdíjak csökkentése, a munkavállalók jogainak megnyirbálása - sorolja a lap. A Spiegel szerint az elégedetlenség a Fidesz legalapvetőbb társadalmi bázisán belül, a középméretű vállalkozások körében is terjed, miközben az ellentmondásos gazdaságpolitika elriasztotta a befektetőket.

Részletesen írnak Magyarország elszigetelődéséről, megemlítik, hogy Orbán Viktor, miközben az Európai Unióban megígéri az uniós alapelvek tiszteletben tartását, otthon Moszkvához hasonlítja Brüsszelt, és gyarmatosítás elleni szabadságharcról beszél. Orbán a lap szerint ezzel a harcos retorikával elszigetelte Magyarországot az unión belül, és önmagát is annyira az oldalvonalra lavírozta, hogy alig akad olyan partnere, aki szívesen találkozna vele.

Megemlítik a kormányzó pártok és az ellenzék között feszülő rendkívül mély ellentéteket is. A lap Dalos György írót idézi, aki az első világháború előtti parlamenti viszonyokat említve megjegyzi, akkor is heves viták folytak, de a kormánypárti és ellenzéki képviselők este már együtt kártyáztak a kaszinóban, ami ma elképzelhetetlen. "Ez a gyűlölet megbetegíti és elpusztíthatja az országot"- idézte a lap az írót.