Rendben megkezdődött a történelemérettségi

Vágólapra másolva!
Több mint 1400 helyszínen közel 90 ezer diák tesz írásbeli érettségi vizsgát szerdán történelemből. A kérdések 60 százalékban a magyar és 40 százalékban az egyetemes történelemhez kapcsolódnak. A nem hivatalos megoldások délután lesznek olvashatók az [origo]-n.
Vágólapra másolva!

Rendben megkezdődtek a történelem írásbeli érettségi vizsgák szerda reggel országszerte a középiskolákban. Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal (OH) közoktatási elnökhelyettese szerint sem a hivatalhoz, sem a kormányhivatalokhoz nem érkezett jelzés problémáról.
Az oktatási államtitkárság korábbi közlése szerint középszinten 1291 helyszínen 82 814 diák, emelt szinten 124 helyszínen 6897 vizsgázó ad számot a tudásáról.

Történelemből középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol, szerb és szlovák nyelven is tesznek érettségi vizsgát.

A középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart, és két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és azok megoldásának a sorrendjét is meghatározhatja.

Az írásbeli feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy felét a XIX. és a XX. század történelme adja.

Emelt szinten négyórás a vizsga

A történelem emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces. Két feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, és szöveges - kifejtendő - feladatokból. A vizsgázó először az I. feladatlapot oldja meg, majd a dolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ez után osztják ki a II. feladatlapot.

Az írásbeli feladatsort itt is 60 százalékban a magyar, 40 százalékban az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy felét a XIX. és XX. század történelme adja.

Közép- és emelt szinten is szükséges segédeszköz vizsgázónként a középiskolai történelmi atlasz, erről a diák gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény ad.
Hivatalos tájékoztatás a tételsorokról kora délután várható, a vizsgák vége után.