A szlovák kultúrház pénzein kapott hajba Pozsony és Budapest

Vágólapra másolva!
A forint romló árfolyama apasztotta el a Pilisszentkeresztre tervezett Szlovák Ház magyar támogatását, amit a szlovák kormány számon is kért Magyarországon. A magyar kormány évi 4 milliós juttatással próbálja betömni a lyukat a korábbi megállapodáson, hogy nyárra megnyílhasson a magyarországi szlovákok kulturális központja.
Vágólapra másolva!

Nézeteltérés alakult ki a magyar és a szlovák kormány között a Magyarországon létesítendő Szlovák Ház pénzügyi támogatása miatt - írja a Slovak Spektator című hírportál a TASR szlovák hírügynökségre hivatkozva. A két kormány azért zördült össze, mert bár korábban megegyeztek, hogy azonos összegekkel támogatják a magyarországi szlovák kulturális intézményt, a forint romló árfolyama miatt a magyar támogatás kevesebbet ér, mint az euróban nyújtott szlovák összeg.

A Szlovák Ház a lap szerint várhatóan júniusban nyílik meg a jelentős szlovák lakossággal rendelkező Pilisszentkereszten (szlovák nevén Mlynky). A magyarországi szlovák kisebbség központjának szánt intézményt Szlovákia 492 000 euróval támogatta, Magyarország pedig 126 millió forintot szánt a projektre. Utóbbi azonban az árfolyamváltozás miatt már kevesebb mint 440 000 eurót ér.

A Slovak Spektator szerint a pénzügyi vitát várhatóan a közeljövőben sikerül feloldani, miután a magyar kormány további pénzeket csoportosít a szlovák kisebbség központjának fenntartására. A lap úgy tudja, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Latorczai Csaba még a héten aláírhatja a Szlovák Ház finanszírozásáról szóló új megállapodást.

Az új szerződés értelmében a magyar kormány a következő három évben körülbelül évi 14 000 eurós (4 millió forint) támogatást fog folyósítani a Szlovák Háznak - mondta a TASR hírügynökségnek Tomas Sarluska, a Határon Túli Szlovákok Irodájának (USZZ) szóvivője. Ha megszületett a szerződés, az intézmény várhatóan még a nyáron megnyitja kapuit, az avatás pontos dátuma azonban Robert Fico szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök programjaitól függ - írják.