Hölvényi György lesz az új egyházügyi államtitkár

Vágólapra másolva!
Balog Zoltán, az új erőforrás-miniszter megerősítette, hogy Hölvényi György lép a távozó Szászfalvi László helyére az egyházügyi államtitkárság élén. A hétfőn hivatalba lépő Balog megdicsérte Hoffmann Rózsa munkáját, homályosan beszélt Szőcs Gézáról, a humán csúcstárcát pedig "kis kormánynak" nevezte.
Vágólapra másolva!

Hölvényi György lesz az új egyházügyi államtitkár - erősítette meg az [origo] információját Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn hivatalba lépő új minisztere a Hír Tv Péntek nyolc című műsorában. Balog Hölvényit modern kereszténydemokrata emberként jellemezte, aki a vallásközi dialógusok világában elismert ember.

Arra a kérdésre, hogy miért nem vitte magával Szászfalvi László egyházügyi államtitkárt, úgy válaszolt: ő más feladatot kap, de a vele való együttműködése a legjobb. Nagyra értékeli Szászfalvi munkáját, és mindent elkövet, hogy meggyőzze, jöjjön vele a tárcához.

Az egyházügyi államtitkárság a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi, illetve május 14-től hatályos új nevén Emmi - Emberi Erőforrások Minisztériuma) élén bekövetkező változással együtt - Réthelyi Miklóst Balog Zoltán eddigi felzárkóztatásügyi államtitkár váltja a tárca élén - május 14-től átkerül a közigazgatási tárcától a humán csúcsminisztériumhoz. Az államtitkárcsere hátteréről itt olvashat bővebben.

Hoffmannt megdicsérte

Balog Zoltán más személyi változásokról nem kívánt beszélni. Egyelőre senkinek nem mondta, hogy megy, vagy marad, azt kell nézni, ki az, aki ebben az új működésű rendszerben jól érzi magát - fejtette ki.

Sajtóértesülések szerint ugyanakkor Szőcs Géza kulturális államtitkár helye sem biztos a minisztériumban, és a parlament kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke, L. Simon László válthatja. Ezt az információt azonban eddig egyik érintett sem erősítette meg.

Balog Szőcs Gézával összefüggésben azt mondta, úgy fogja a személyi döntést meghozni, hogy aki most vezeti az államtitkárságot, alkalmas-e arra, hogy sokkal jobban koncentráljanak erre a területre. Kicsit valóban széttagolódott a rendszer, csomó minden "kézen-közön elszivárgott ebből az államtitkárságból", és újra erős államtitkársággá kell tenni - tette hozzá.

Az új miniszter megdicsérte Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkárt, szerinte a munkatársaival együtt óriási munkát végeztek el. Azt is hozzátette, hogy most jön egy olyan fázis, amelyben eldől, sikeresek-e vagy sem, és az új köznevelési kerettörvény azt szolgálja-e, hogy a magyar iskolarendszer sokkal jobb színvonalú legyen, mint tíz évvel ezelőtt volt.

Ez egy "kis kormány"

Az egészségügyről azt mondta, egy kórházat sem fognak bezárni, még akkor sem, ha lesznek olyanok, amelyek átállnak krónikuságyak fenntartására. A szociális rendszer pedig szerinte gyermekbarát "akar lenni", a gyermekeket védi, és úgy kívánják a szociális ellátórendszert működtetni, a juttatásokat adni, hogy azok munkára ösztönözzenek.

Arra a felvetésre, hogyan lehet ennyi területet áttekinteni, azt mondta, ha nem lehetne ennyi ügyet koordinálni egy tárcán belül, akkor kormányozni sem lehetne. Ez egy "kis kormány" a kabineten belül, előszűrője az ügyeknek - tette hozzá. Kiemelte, hogy a látszatát is szeretné elkerülni annak, hogy mindenhez ért. Az államtitkárokat, akik tulajdonképpen államminiszterek, a saját területükön hagyja dolgozni, nekik kell érteniük az ügyekhez - mondta.