Fittyet hány rá Schmitt, hogy közpénzből kap lakást

Vágólapra másolva!
A bukott államfő korábbi munkatársa szerint nem közérdekű adat, ezért továbbra sem árulják el, hogy Schmitt Pál volt államfő mikor költözik ki a Béla király úti államfői rezidenciából, és hogy igényel-e állami fenntartású lakást.
Vágólapra másolva!

Bár Áder János már május 10-én átvette a köztársasági elnöki feladatokat, még mindig nem lehet tudni, hogy mikor költözik ki Schmitt Pál volt államfő a Béla király úti elnöki rezidenciáról. "Minden olyan információt, amely időszerű, megkapnak majd" - mondta az [origo]-nak hétfő reggel Kiss Norbert arra a kérdésre, hogy mikor adja át Schmitt a rezidenciát, illetve hogy új lakásának keresése elkezdődött-e.

Kiss Norbert (aki Schmitt Pál államfősége alatt a KEH társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetőjeként dolgozott, majd őt Áder János első határozataiban mentette fel munkája alól) annak ellenére sem válaszolt a kérdéseinkre, hogy az megítélésünk szerint közérdekű adat. Próbáltuk elérni a Köztársasági Elnöki Hivatalt is, egyelőre sikertelenül.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló, 2011. CXII. törvény szerint annak minősül az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő, és tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret (...), így különösen a hatáskörre, illetékességre, szervezeti felépítésre, szakmai tevékenységre, annak eredményességére is kiterjedő értékelésére, a birtokolt adatfajtákra és a működést szabályozó jogszabályokra, valamint a gazdálkodásra, a megkötött szerződésekre vonatkozó adat.

Kiss Norbert a múlt héten sem válaszolt a költözést firtató kérdéseinkre, mondván az nem időszerű, bár akkor még nem történt meg Áder János beiktatása.

"Nem tudok kiköltözni, mert még nincs meg az új helyem" - mondta Schmitt Pál a közelmúltban az RTL Klubnak arra a kérdésre, hogy mikor hagyja el a Béla király úti rezidenciát, amelybe Áder János és családja költözne. Schmitt Pál az [origo]-nak a múlt héten azt mondta, az elmúlt napokban az átadás-átvétellel foglalkozott. Abban állapodtak meg, hogy Schmitték körülbelül egy hónap múlva fognak kiköltözni a Béla király úti épületből. "Ami jár, az jár, ami nem jár, az nem jár" - szögezte le az RTL Klubnak Schmitt. Utalt arra, hogy igénybe venné az állami segítséget, hiszen állítása szerint továbbra is dolgozni szeretne valamilyen "jószolgálati poszton" Magyarországért.

A köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény nem rögzíti, hogy mennyi idő után kell a posztjáról lemondott államfőnek elhagynia a köztársasági elnöki rezidenciát.

A plágiumügye miatt lemondott államfő a vagyonnyilatkozata szerint három nagy méretű budai családi ház tulajdonosa (ezek mellett egy belvárosi lakás és egy Luppa-szigeti nyaraló is szerepel a bevallásában), a legkisebbnek is 195 négyzetméteres az alapterülete. Schmitt a köztársasági elnökké választása előtt a II. kerületben álló, 320 négyzetméteres villában lakott, ebben azonban most albérlők élnek. A törvény szerint, ha Schmitt kéri, külön rezidenciát is kaphat, de hivatala korábban nem tudta megmondani, élni kíván-e ezzel a lehetőséggel.