Csúszik az ócsai adóspark átadása

Vágólapra másolva!
Valószínű, hogy a nyáron már nem készülnek el azok a családi házak, amelyekbe az otthonukat vesztett devizahitelesek költözhetnének. Jelenleg az építtetők kiválasztása zajlik, ha velük a hónap végére szerződést is kötnek, legalább 13 hét, míg felépülnek a kulcsra kész házak - írja a Blikk.
Vágólapra másolva!

Szeptember előtt várhatóan nem költözhetnek be az otthonukat vesztett lakáshitelesek az ócsai lakóparkba - írja a hétfői Blikk. "Az önkormányzat az elmúlt hónapokban megszerezte a több mint harminc szakhatósági engedélyt, Ócsa minden feladatát elvégezte" - mondta a lapnak Horváth Tamás alpolgármester a beruházás előkészítéséről.

"A leendő építési területet épp most pénteken adtuk át az elektromos műveknek. Valóban csúszik az építkezés az eredeti tervekhez képest. Ennek oka, hogy a beruházáshoz sok egyeztetésre, engedélyre és körültekintő munkára volt szükség" - fogalmazott.

Az adóspark felépítésének ötletét Orbán Viktor miniszterelnök tavaly június elején vette fel. A kormányfő akkor azt mondta: az állam 40-80 négyzetméteres családi házakat építene azon devizahiteles családoknak, akiknek a bankok elárverezik az otthonaikat. Akkor Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára úgy vélekedett: az első házakba már az idén márciusban beköltözhetnek a családok. Később már júniusra, majd júliusra tolódott az átadás, mert az a döntés született, hogy a takarékosság érdekében közmunkában épüljenek az otthonok.

"A szociális családi házak építésére a pályázók május 2-áig tehettek ajánlatot, a közbeszerzés jelenleg a hiánypótlási szakaszban van" - mondta a Blikknek a belügyi tárca. Így azt nem tudták megmondani, mikor kezdődik az építkezés, illetve mikorra várható az átadás. Az állam egyébként 500 ház építését tervezte eredetileg, a mostani első fázisban 80 kivitelezését írták ki.

A Blikk számításai szerint ősz előtt nem várható költözés. A tényleges építkezés ugyanis csak a pályázatok elbírálása és a szerződés aláírása után kezdődhet meg, ami várhatóan május vége, június eleje lehet. Ez után 13 hét alatt készülhetnek el az épületek, vagyis kulcsra készen csak szeptemberre fognak állni a házak. A Közbeszerzési Értesítőből azonban az is kiderül, hogy az államnak nem sietős a beruházás. Az elbíráláskor ugyanis 80 százalékban azt veszik figyelembe, melyik cég adja a legelőnyösebb árajánlatot. Csak 10-10 százalékot nyom a latban a határidő, illetve a vállalt garancia ideje.