A Közgépnél is tartott ellenőrzést az EU csalás elleni hivatala

Vágólapra másolva!
Ellenőrzést tartott a részben a Fidesz befolyásos gazdasági háttérembere, Simicska Lajos tulajdonában lévő Közgép Zrt.-nél az EU csalás elleni hivatala - írja a Hvg.hu. A Közgép szerint az OLAF egy európai uniós társfinanszírozású projekt ellenőrzése miatt kereste meg a beruházás valamennyi résztvevőjét, és a helyszíni ellenőrzést előre egyeztették.
Vágólapra másolva!

A Közgép Zrt. székházában jártak az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) munkatársai - állítja a Hvg.hu. A lap szerint az OLAF munkatársai helyszíni ellenőrzést tartottak a Közgép budapesti székházában múlt kedden.

A Közgép késő délután kiadott közleményében azt írta, hogy az OLAF egy európai uniós társfinanszírozású projekt ellenőrzése miatt kereste meg a beruházás valamennyi résztvevőjét, és a helyszíni ellenőrzést előre egyeztették. A közlemény szerint a Közgép a vizsgálatban a beruházáshoz kapcsolódó adatszolgáltatóként vesz részt. Az uniós ellenőrök az adatszolgáltatás során a projektre vonatkozó iratokat kértek be a Közgéptől.

Az OLAF hétfőn délután megerősítette az [origo]-nak, hogy folyik egy olyan, az EU egyik legnagyobb pénzügyi alapját, a strukturális alapot érintő vizsgálat, amelynek keretében felkeresték a Közgépet is. Az OLAF szerint több vizsgálat folyik Magyarországon, ezek egy része érinti a Közgépet. Egyéb részletet nem közöltek, így nem derült ki az sem, hogy valamilyen gyanú alapján vizsgálódnak vagy az EU-s pénzek felhasználásának rutinellenőrzéséről van-e szó.

A Közgép az ország egyik legnagyobb építőipari vállalata. Az [origo] már januárban rátalált egy olyan információra, amely arra utal, hogy a cég egyik tulajdonosa Simicska Lajos. A Népszabadság pedig április közepén arról számolt be, hogy egy birtokába került, a Közgép vezérigazgatója által aláírt nyilatkozat szerint a cég tulajdonosa Simicska.

Simicska a kilencvenes évek első felében a Fidesz gazdasági igazgatói pozicíóját is betöltötte, majd 1998-ban, a párt kormányra kerülésekor az APEH elnöke lett. Az utóbbi tíz évben teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, de a Fidesz több politikusa szerint továbbra is meghatározó gazdasági háttérembernek számít. A Közgép elnöke a szintén szoros kormányzati kapcsolatairól ismert Nyerges Zsolt, akinek korábban volt egy cége Simicskával Svájcban, és közös érdekeltségükbe tartozik a reklámpiac egyik meghatározó szereplője.

A Közgép árbevétele tavaly 56,6 milliárd forint volt, ami érdemi növekedést jelent a 2010-es 48, illetve a 2009-es 43 milliárdhoz képest. A cég nyereségessége is javult: míg tavalyelőtt még 1,9 milliárd forint volt az adózott eredménye, addig tavaly már 2,9 milliárd volt a profit.

A Hvg.hu szerint az OLAF járt a Provital Zrt. nevű közbeszerzési tanácsadó cég budapesti irodájában is, bár a cikkből nem derül ki, hogy van-e összefüggés a két állítólagos ellenőrzés között. Az [origo]-nak nem sikerült elérnie a Provitalt. Hívtuk a cég honlapján megadott vonalas telefonszámot és a tudakozóban található mobilszámokat, de egyiket sem vette fel senki.

A Provital közbeszerzési tanácsadó cégként dolgozik, és többek között pályázatok lebonyolításával foglalkozik. Az interneten megtalálható üvegzseb-információk és a közbeszerzési értesítő adatai szerint a cég számos önkormányzatnak és állami cégnek, illetve intézménynek dolgozik. Szerződést kötött vele két minisztérium is az elmúlt két évben: 2010 novemberében a Vidékfejlesztési Minisztérium, 2011 augusztusában pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

"Védi az Európai Unió pénzügyi érdekeit a csalás, korrupció és minden más illegális tevékenység elleni küzdelemmel" - az OLAF honlapja szerint ez a szervezet egyik legfontosabb feladata. Az OLAF az Európai Bizottsághoz tartozik, és az uniós források felhasználása mellett a hatáskörébe tartozik az uniós tisztviselők által esetlegesen elkövetett visszaélések vizsgálata is. A szervezet emellett támogatja a bizottságot a csalásellenes programok kifejlesztésében.

A Közgépről szóló cikkeinket itt olvashatja.