Navracsicsnak sem tetszett a Cozma-gyilkosság ítélete

Vágólapra másolva!
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát kérte a Kúria elnökétől a Cozma-ügy miatt, miután a másodfokon eljáró bíróság jelentősen enyhítette a három fővádlott büntetését.
Vágólapra másolva!

Az ítélkezési gyakorlat felülvizsgálatát kéri a Cozma-ügy miatt Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter Darák Pétertől, a bíróságokat felügyelő Kúria elnökétől - tudta meg az MTI a miniszter sajtófőnökétől hétfőn. A sajtófőnök szerint Navracsics ezt a veszprémi városi televíziónak adott interjúban mondta el, amely hétfő este kerül adásba.

Az interjúban azt mondta Navracsics, hogy a bíróság döntéseit miniszterként nem befolyásolhatja. "A miniszter arra vonatkozóan kér szakértői véleményt a Kúria elnökétől, hogy az utóbbi időszak ítélkezési gyakorlata a társadalom elvárásainak megfelelő, kellő szigort mutat-e az olyan kiemelkedő esetekben, mint amilyen a Cozma-gyilkosság volt" - közölte a tárcavezető sajtófőnöke.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A perben a három fővádlott büntetését április végén jelentősen enyhítette a Győri Ítélőtábla. A jogerős határozat az első fokon életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándor és Németh Győző büntetését 18-18 év börtönre, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 év börtönre változtatta.

Orbán Viktor miniszterelnök az ítéletről azt mondta múlt hétfőn a parlamentben, hogy négyszemközt azt mondaná, egyetért Mirkóczki Ádám jobbikos képviselővel, aki szerint az ítéleten felháborodott a szakma, a sportvilág és minden jóérzésű ember, és egyedül a gyilkosok elégedettek. Orbán szerint azonban nagy nyilvánosság előtt nem foglalhat állást, mert akkor az a képzet alakulna ki, hogy az igazságszolgáltatásra nyomást akar gyakorolni a kabinet. A Cozma-ügyről szóló cikkeinket itt olvashatja.