Lázárt a kezéért, Balogot a hitéért szereti Orbán

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke nyilatkozik a sajtónak, amint távozik a Fidesz-KDNP frakcióüléséről a Képviselői Irodaházban
Vágólapra másolva!
Lázár János erős kezével, Varga Mihály gazdasági felkészültségével és Balog Zoltán református hitével magyarázta a kormányátalakítást Orbán Viktor hétfőn a kormánypárti frakcióknak. Az államtitkári posztra készülő Lázár János azt mondta, esze ágában sincs elbúcsúzni a frakciótól, hiszen 2014-ig úgyis együtt dolgoznak. Orbán annyira aggódik a gazdasági helyzet miatt, hogy arra kérte a képviselőket, most ne a nyaraláson törjék a fejüket.
Vágólapra másolva!

Lázár János nagy munkabírású és erőskezű vezető, akivel jól együtt tud dolgozni - indokolta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a kormánypárt frakciók ülésén, hogy miért döntött úgy, hogy a Fidesz frakcióvezetője a Miniszterelnökség államtitkára lesz június 1-től. Az [origo] több, az ülésről távozó képviselőtől úgy tudja, Orbán azt mondta, hogy a politikai akarat képviselete érdekében is nagyobb szükség lesz most a Miniszterelnökségen Lázár Jánosra, mint a frakció élén.

Forrás: MTI/Beliczay László
Orbán Viktor a frakcióülésről távozik hétfőn

Orbán Viktor pénteken, a Magyar Rádiónak adott interjújában jelentette be, hogy átalakítja a kormányt: június 1-jétől Fellegi Tamás helyett Varga Mihály, a Miniszterelnökséget jelenleg vezető államtitkár lesz a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval folytatandó tárgyalások vezetője. Vargát Lázár János, a Fidesz jelenlegi parlamenti frakcióvezetője követi a Miniszterelnökség élén. Lázár Jánost Rogán Antal, az V. kerület polgármestere, a parlament gazdasági bizottságának elnöke válthatja a Fidesz-frakció élén.

A gazdaságra koncentrálnak

Orbán a hétfői frakcióülésen azzal indokolta Fellegi Tamás leváltását, hogy az IMF-tárgyalások politikai része lezárult, ezután a gazdasági kérdések kerülnek előtérbe, amihez olyan személyiség kell, aki maximálisan otthon van gazdasági kérdésekben, és erre a feladatra Varga Mihály a legalkalmasabb. (Fellegi korábban a Nemzeti Fejlesztés Minisztériumot vezette.) Részben ezzel indokolta azt is, hogy Rogán Antal lehet a Fidesz frakcióvezetője: azt mondta, hogy az IMF-tárgyalásokhoz kapcsolódva a frakciónak a következő hónapokban számos gazdasági jogszabályt kell előkészítenie és elfogadnia, és erre a korábban a gazdasági bizottságot vezető Rogán Antal a legalkalmasabb jelölt.

Szóba került a frakcióülésen a Nemzeti Erőforrás Minisztérium élén történt csere is, de Orbán ezt a váltást röviden azzal intézte el, hogy Réthelyi Miklós miniszter már egy éve távozni akart a posztjáról, és már nem lehetett visszatartani. Az új miniszter, Balog Zoltán kiválasztását viccel ütötte el: azt mondta, hogy ha egy országnak katolikus az államfője, akkor nagyon hasznos, ha egy vérbeli református is fontos pozícióba kerül.

Lázár János a frakcióülés után az [origo] kérdésére azt mondta, esze ágában sem volt, hogy a mai ülésen elköszönjön a frakciótól, hiszen 2014-ig még együtt fognak dolgozni (Lázár János a frakció tagja marad). Lázár azt mondta, az új frakcióvezetőről július 1-ig fog dönteni a frakció, ő pedig az új feladatáról majd csak azután mondja el a terveit, hogy átvette az államtitkári posztot.

Forrás: MTI/Beliczay László
Lázár János a frakcióülés után

A Fidesznek még egy posztra kell jelöltet találnia: a köztársasági elnökké választott Áder János megüresedő európai parlamenti helyére. Korábbi hírek szerint Bánki Erik esélyes a posztra. A frakcióülésről távozóban Bánki Erik az [origo]-nak azt mondta, kapott jelölést az EP-képviselői helyre, és ha megválasztják, köszönettel elfogadja a feladatot. Az új EP-képviselőről csütörtökön, külön frakcióülésen döntenek majd a kormánypárti képviselők.

Nagy a baj, nincs nyaralás

A kormány átalakítása mellett az európai gazdaságról is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a kormánypártok frakcióülésén. Orbán Viktor az ülésről távozóban újságíróknak azt mondta, többek között arról beszélt a fideszes és KDNP-s képviselőknek, hogy Görögországban óriási a baj, és a francia elnökválasztás eredménye is több bizonytalanságot hozott, mint bizonyosságot, ezért a következő hónapokban kiszámíthatatlan, mi történik majd az európai gazdaságban. (A görög pártok koalícióalakítási kudarcáról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.)

Július közepéig mindenképpen üléseznie kell az Országgyűlésnek, mert előfordulhat, hogy az európai helyzet olyan döntéseket követel, amelyekhez a parlamentre is szükség lesz - mondta Orbán Viktor. Ezért azt kérte a Fidesz-KDNP képviselőitől, hogy "most ne a nyári szabadságon törjék a fejüket", a nyár közepére ugyanis állnia kell a 2013-as költségvetés vázának.