Együtt tartaná a családokat a börtönben az ombudsman

Vágólapra másolva!
Erősítené a magyar igazságszolgáltatás gyermekbarát jellegét Szabó Máté ombudsman, aki lehetővé tenné, hogy a börtönben hat hónapos kornál idősebb babák is együtt maradhassanak az anyjukkal.
Vágólapra másolva!

Az ombudsman szerint módosítani kellene a jogszabályt, hogy a börtönben született gyermekek egyéves korukig ne csak kérelemre maradhassanak az édesanyjukkal - közölte az alapvető jogok biztosának hivatala hétfőn. Szabó Máté a fiatalkorúak kecskeméti intézetében vizsgálta a fogvatartottak jogainak érvényesülését.

A kecskeméti intézetben lévő anya-gyermek részlegben a biztos vizsgálata közben kiderült - és erről az Országos Bírósági Hivatal elnökét is értesítette az ombudsman -, hogy az itt fogva tartott anyák bírósági tárgyalásra szállítása gyakran egy egész napot is igénybe vesz, és az anya távolléte rendkívül megviseli a csecsemőket.

Szabó Máté véleménye szerint a magyar igazságszolgáltatás gyermekbarát jellegét erősítené, ha az eljáró bíró a tárgyalás időpontjának kitűzésénél figyelembe venné ezt a körülményt, a lehető legrövidebb időn belül sort kerítene a tárgyalásra úgy, hogy az a lehető legrövidebb ideig tartson. A Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában született csecsemők számára jelenleg nem biztosítja jogszabály azt a lehetőséget, hogy 6 hónapos koruk után külön kérvényezés nélkül is együtt maradhassanak az édesanyjukkal.

Szabó hiányolja a hepatitisszűrést

Az alapvető jogok biztosának megállapítása szerint a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fiatalkorú fogvatartottjai mind ez idáig nem igényelhették a hepatitis C-szűrővizsgálatot, pedig a betegség előfordulása 18 év alattiak esetében sem kizárt. Más büntetés-végrehajtási intézetekben a hepatitis C szűrése biztosított, sőt annak igénybevételére a fogvatartottakat még jutalmazás ígéretével is ösztönzik.